Stavba prodloužené Rudné v Ostravě začne v létě

10. březen 2009
Zprávy , Zprávy

Stavba takzvané prodloužené Rudné v Ostravě má odstartovat letos v červnu. A to i přes komplikace při výkupu pozemků. Nová cesta bude součástí silnice I/11, což je spojnice mezi krajskou metropolí a Opavou. Stavba má nejvíce pomoci oblasti kolem křižovatky ulic Opavská a 17. listopadu.

Lidi v místě v současnosti nejvíce trápí až příliš hustý provoz a vzduch plný zplodin z aut. I to je podle starosty Ostravy-Poruby Lumíra Palyzy jeden z důvodů, proč je prodloužená Rudná pro tuto část města strategická.

"Hodně by nám to pomohlo z pohledu vlivu na životní prostředí, protože exhaláty z vozidel a další nepříjemnosti s tím spojené obtěžují občany," říká starosta.

Ředitelství silnic a dálnic hlásí, že se stavbou v polovině roku začne, a to i přesto, že zhruba pětinu potřebných pozemků ještě společnost nezískala. Komplikace provázejí výkupy hlavně ve Vřesině, kde lidé dostávají jen necelou stokorunu za metr čtvereční.

Své pozemky odmítají prodat i někteří majitelé z Ostravy-Poruby, kteří dlouhodobě nesouhlasí s plánovanou trasou. Stavba proto podle Romany Šimáčkové z Ředitelství silnic a dálnic odstartuje bez problémovými úseky a také mosty.

"Na prodlouženou Rudnou máme k dispozici asi 184 milionů korun. Vzhledem k tomu, že ta stavba není dostatečně připravena z hlediska výkupů a stavebních povolení, tak první předpoklad je, že by ty peníze mohly stavbě stačit pro letošní rok," uvedla Šimáčková.

Ředitelství silnic a dálnic už také vybralo firmu, která prodlouženou Rudnou postaví. Zakázka za zhruba tři miliardy korun má být hotová do tří let a stejně jako sousední úsek okolo Mokrých Lazců se stavba neobejde bez pyrotechnického a archeologického průzkumu.

autor: mik
Spustit audio