Štěpánské zamyšlení

26. prosinec 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Na Štěpána není pána, říkáváme téměř automaticky, aniž bychom vlastně věděli, co to znamená. Údajně na Stěpána prý pánové nad svými sloužícími neměli žádnou moc. Dokonce jim snad sami sloužili, ale to už zní hodně nepravděpodobně, viďte. Upřímně řečeno, o takové tradici se ve své štěpánské poznámce nezmiňuje ani Eva Lenartová.

0:00
/
0:00

Tak už to zase máme za sebou. Tedy téměř. Ještě dnes poslední návštěva u příbuzných, dva dny zpomaleného téměř hluchého prostoru, kdy většina z nás bude trávit a menšina koketovat s myšlenkou na nějaký nenáročný pohyb, a pak se propijeme a projíme do roku se sněhulákem na konci. Nebo u vás to snad letos vypadalo jinak? Pochopitelně - je to možné. Neměli jste tedy pocit, že před Štědrým dnem musíte uklidit skříně, utřít prach v knihovně a vyměnit kachličky v koupelně. Koupili jste každému jen jeden dárek. Nepřejedli jste se cukrovím, do bramborového salátu jste nedali majonézu a kapra jste nesmažili. Proto vám taky nebylo večer špatně, zpívali jste koledy, povídali jste si a televizi jste ani nezapnuli, natož abyste u ní potupně usnuli s nedojedeným řízkem v ruce. Dobře víte, proč se Vánoce slaví a proč to pořád stojí zato. Nelezou vám na nervy a celý advent jste se na ně těšili. Pokud se vážně nevloudila ani chybička - přiznávám, jste hrdinové. Pro vás není pána nejenom na Štěpána, ale patrně po celý rok. Blahopřeji. A teď několik rad, abyste věděli, co vlastně máte dnes dělat: Máte-li koně, nezapomeňte je projet nebo alespoň vypustit ze stáje, aby zůstali zdraví. Mučedník sv. Štěpán je totiž patronem koní. Také si máte nechat posvětit sůl, víno a vodu. Víno a vodu schovejte, budou pak fungovat proti hadímu uštknutí. Taky se můžete rozejít po koledě a večer si konečně pořádně zatancovat. Veselý Štěpánský svátek přeje Eva Lenartová.

autor: ele
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.