Stovky dobrovolníků nabízejí lidem bílé pastelky

17. říjen 2005

Stovka dobrovolníků dnes v našem regionu nabízí lidem bílou pastelku. Stojí dvacet korun a každý, kdo si ji koupí, pomůže nevidomým. V kraji se na šestém ročníku sbírky Bílá pastelka podílejí hned tři organizace - Tyfloservis a Tyflocentrum Ostrava i místní organizace Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých.

Loni v našem regionu získali dobrovolníci při sbírce 180 tisíc korun. Organizátoři doufají, že letos se zhruba stovce dobrovolnických dvojic podaří získat pro nevidomé a slabozraké alespoň stejnou sumu. "Letos sice tak jako loni neprší, je sice zima, ale lidé mají teplé srdce, takže doufám, že se to bude aspoň jako v tom loňském roce," říká Mikuláš Ďurko z ostravské Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých.

Výtěžek půjde stejně jako v uplynulých letech mimo jiné na výukové programy, rekondiční pobyty zaměřené na prostorovou orientaci a na sebeobsluhu. Mikuláš Ďurko připomíná, že díky loňské sbírce vyjeli i lidé z našeho regionu na speciální školení. "Budu říkat konkrétně - od šestého do sedmého srpna se v Rožnově konal kurz náročných kompenzačních pomůcek založených na bázi počítačů, z Ostravy tam bylo dvacet účastníků."

Logo

Na Prokešově náměstí před ostravskou radnicí stojí od rána stánek Bílé pastelky. Lidem tam ukazují, jaké to je, když člověk nevidí. "Mohou si vyzkoušet jiným způsobem napsat své jméno, to znamená Braillem, mohou se změřit ozvučeným metrem, čímž uslyší, kolik toho naměřili a tak podobně," říká Lenka Pavlíková z Tyflocentra Ostrava.

Mezi dobrovolníky je i Hana Surmová, která studuje sociální práci a poradenství. Jak sama říká, Lidé podle ní sbírku Bílá pastelka už znají. "Většinou se neptají. Když už dojdou sem, většinou už vědí, co je to za sbírku, takže jenom si dojdou koupit tu pastelku."

Pokud jste na dobrovolníky, kteří za 20 korun prodávají bílou pastelku, nenarazili, pak můžete pomoci i přes váš mobilní telefon. Stačí když pošlete SMS ve tvaru DMS pastelka na telefonní číslo stejné pro všechny operátory, a sice 87777. Jedna esemeska vás bude stát 30 korun.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu