Strašák z Ameriky

16. prosinec 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Krajem obchází postrach, který nahání hrůzu lidem i zvířatům. Má čtyři nohy, našlapuje tiše, je hbitý, má drápy a běhá zatraceně rychle. Je to puma americká. O zvířeti, které se čas od času objevuje v různých koutech Beskyd a okolí, je také dnešní poznámka.

0:00
/
0:00

Koncem listopadu se potvrdilo, o čem se dlouho jen spekulovalo: kočkovitá šelma, která se tu a tam ukáže někde v regionu, není obyčejný rys. Mluví se o pumě americké. Při útoku v Příboře, kde zabila dvě ovce a další zranila, nechala na místě šlápotu. Odlitek potvrdil, že rys tak velkou nohu nemá. Navíc toho šelma spořádala víc, než kolik by se do břicha vešlo právě rysovi.

Myslivci, zoologové i policisté jsou ve střehu. Kdyby zvíře někde vystrčilo uši, mají to být právě oni, od koho se čeká, že zakročí. Minimálně tak, že zvednou telefon a budou žhavit pohotovostní linku do ostravské zoo. Na druhé straně drátu by se měl ozvat expert, který popadne uspávací nástroje a vydá se šelmu chytit. To ovšem jen v případě, že zvíře před tím neuteče zpátky do bezpečí.

Jak na pumu, s tím si teď dokonce láme hlavu vážená bezpečnostní rada kraje. Hejtman a zástupci policistů a záchranářů spolu s odborníky na přírodu vymýšlejí taktiku, jak na zvíře vyzrát. Namísto pumy sestrojené bláznivým vyděračem teď ctěné pány zaměstnává puma živá a hladová. Jen si přejme, aby ti, co ji budou chytat, nedopadli jako slavný lovec Pampalini - i on si vždy naplánoval, jak na svou kořist půjde, a málem při tom vždycky přišel o kalhoty.

Z velké kočky z Ameriky si ovšem není namístě tropit žerty. Není totiž časovaná a neupozorní nás na ni žádný anonym. A tak nikdo neví, kdy a kde se ukáže příště a hlavně, co nám pro tentokrát předvede. Panikařit ale taky netřeba. Raději s chladnou hlavou doufat, že se jí uspávací šipka do kožíšku zabodne co nejdřív. A že až si schrupne, probudí se někde v zoo a my zase budeme moci klidně spát.

autor: Jana Bohušová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.