Střední školy ovládly přijímací zkoušky

22. duben 2009
Zprávy , Zprávy

Dnešek patřil na středních školách přijímacím zkouškám. Letos jsou ve znamení zdánlivě nenápadné novinky - zájemci mohli podat ne jednu, ale hned tři přihlášky. Mnozí ředitelé škol dopředu varovali, že to skončí chaosem a nerovnými podmínkami pro všechny maturanty.

Ráno to vypadalo stejně jako každým rokem. Mobily v ruce, štosy papírů v batozích a nervozita. A zatímco zájemci o místa ve školních lavicích postávali přede dveřmi, ředitelé škol už věděli, že systém tří přihlášek určitě pocítí.

"Ta čísla bývala tak kolem 250 na to nástupní číslo 210. Letos máme 556 přihlášek a vlastně můžeme očekávat, že dvě třetiny jsou přihlášky virtuální. Jsou zabírána místa pro žáky s velmi dobrým prospěchem, takže ti nejlepší žáci jsou přijati třikrát a ti trošičku horší nikde," upozorňuje Jaroslav Král, ředitel Střední průmyslové školy elektrotechniky a informatiky v Ostravě.

A jak k tomu přijdou ostatní, dodává ředitel dalšího ostravského učiliště. "Vůbec nevíme, jak to dopadne. Jsem z toho hodně nervózní," říká ředitel. A nechápavě kroutí hlavou i ředitelé gymnázií. "Někdy začátkem září budeme doopravdy vědět, kteří žáci nastoupili," říká ředitel z Opavy.

Od této chvíle hrají navíc důležitou roli takzvané zápisové lístky. A také rozhodování, kam ho poslat a kam ne. "Bude záležet na rodičích a uchazečích, jak vlastně jsou administrativně schopní a jakým způsobem se jim podaří v daných termínech sledovat přihlášky do druhého a třetího kola řízení," dodává ředitel Král.

Letos se hlásí na střední školy celkem asi 120 tisíc zájemců. Je to méně než počet volných míst. To se ale reálně projeví pravděpodobně až po letních prázdninách.

autor: mrk
Spustit audio