Svěží vítr?

21. září 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ostravští sociální demokraté mění dva své obvodní starosty. Důvod? Vedle starostování vykonávají i další důležité politické funkce. A není vhodné sedět na dvou židlích. Takový postup by měl být inspirací i pro další politické strany.

0:00
/
0:00

Svého křesla první muže obvodu už se v Radvanicích a Bartovicích vzdal Vojtěch Mynář, který v současné době vykonává i funkci náměstka ostravského primátora pro dopravu. Totéž má v příštích týdnech udělat i starosta obvodu Jih Otakar Veřovský, který se tak naplno může věnovat pouze své práci senátora. V zavedeném systému dvou židlí měl Mynář drobnou výhodu, obě měl jen pár kilometrů od sebe. Veřovský to měl, a stále ještě má složitější, musí pendlovat mezi Ostravou a Prahou. Obvykle takoví víceúčeloví politici tvrdí, že při dobré organizaci práci je možné vykonávat stejně dobře obě funkce. Odmítají, že by jednu dělali na úkor druhé. Nechci sahat do svědomí obou dotyčných pánů, ale myslím, že tak nějak by zřejmě argumentovali i oni a v relativním klidu by obě funkce doklepali do samého závěru volebního období.

Jenže se stalo něco dosud nevídaného - zasáhl stranický sekretariát. Šéfové ostravské ČSSD dospěli k nezvratnému názoru, že podobné souběhy funkcí jim u voličů přílišnou popularitu nezískají. A doporučili Mynářovi a Veřovskému, aby si ze dvou ponechali jen jednu židli, pochopitelně tu důležitější. Mynář tak bude pouze náměstkem ostravského primátora a Veřovský zůstane jenom členem horní komory Parlamentu. I když slůvko jenom patří spíše do uvozovek. Co by za to jiný politicky ambiciózní jedinec dal, že ano? Ostravským sociálním demokratům pochopitelně posty starostů zůstanou, jen do nich dosadí někoho jiného.

V každém případě je třeba jejich krok ocenit. Že by první vlaštovka nových politických mravů? Je pravda, že zmiňovaný krok přichází skoro rok po volbách. Ale lepší pozdě než vůbec. Docela by mě zajímalo, co na postup ostravské ČSSD říká jejich stranický kolega Petr Vícha, toho času starosta Bohumína a senátor. Nebo taky Liana Janáčková, starostka Mariánských Hor a senátorka. Bude to pro ně důvod k zamyšlení?

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.