Švihák lázeňský

20. listopad 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

V našich poměrech neobvyklý projekt propojení rehabilitace s akutní medicínou připravily Lázně Darkov. Záměrem je umožnit pacientům, kteří potřebují umělou kloubní náhradu, aby co nejrychleji zvládli operaci a následně poté i lázeňskou léčbu.

0:00
/
0:00

Lázně vlastně zavádějí službu, která by teoreticky měla fungovat dávno a normálně. Víceméně jde o zcela zásadní sblížení akutní medicíny a odborné lázeňské péče. Umělou náhradu nosných kloubů - třeba kyčelního, kolenního nebo ramenního - u nás potřebují tisíce lidí.

Realita je přitom taková, že doba od operace pacienta, který náhradu potřebuje, až do ukončení komplexní lázeňské léčby se pohybuje okolo šesti měsíců. Projekt tuto lhůtu zkracuje na 54 dny, tedy na třetinu. Celý princip takového přístupu k léčbě je přitom jednoduchý. Rehabilitační specialisté a operatéři spolupracují, se souhlasem zdravotní pojišťovny, už při přípravě pacienta na operaci a souběžně se starají o jeho zdravotní stav. Po zákroku pacienta z lůžka v nemocnici neposílají domů, ale hned do lázní, kde díky včasné rehabilitaci mnohem rychleji nabývá ztracenou hybnost. Hlavní přínos je přitom v tom, že pacient vstupuje do řízeného procesu, nikde netápe, nedožaduje se lázní, ví, co se s ním bude po operaci dít. Tím, že si nemusí sám nic vyřizovat a nečeká na lázně, šetří psychiku, čas a rychleji se vrací do produktivního života.

Zní to možná tak trochu jako z pěkného a příjemného snu. Zvlášť když víme, že pacient mnohdy na rehabilitaci čeká měsíce a mezitím takříkajíc zatuhne a operace ztrácí význam. Svůj projekt chtějí darkovské lázně spustit od nového roku. Moc fandím tomu, aby se to povedlo. Aby - jak už jsem říkal na začátku - začala fungovat služba a postup, který má vlastně být normální a běžný.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio