Tahanice o F1

23. červen 2009
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Už během tohoto týdne se možná rozhodne historickém momentu pro jeden z nejpopulárnějších sportů na světě. Tím je formule 1. Budeme svědky velkého třesku, jaký toto odvětví nikdy nezažilo, anebo nakonec zvítězí kompromis?

0:00
/
0:00

Přiznám se, že celý spor sleduji se zaujetím. Nejde mi ani tak o samotnou formuli 1 jako takovou, ale spíš o to, že v několika obměnách jsme mohli něco podobného sledovat už v několika jiných sportech a není to tak dávno. Jde totiž, ostatně jako vždycky, o moc a peníze. Na jedné straně majitel seriálu a diktátor Bernie Ecclestone podporovaný Maxem Moseleyem, jejichž zmatečné a překotné úpravy pravidel v několika posledních letech, postupně devalvují jméno formule 1 na cirkus, který občas působí dojmem aprílového počasí. Na druhé straně osm top stájí seriálu, jejichž ekonomická síla a vliv postupem let narostla do té míry, že dnes jsou si schopny vytvořit vlastní formuli 1. Protože právě jejich jména jsou dnes synonymem pro jméno formule 1. A teď k jednotlivým paralelám. I ve fotbale má tendence Michel Platini omezovat snahy nejsilnějších klubů, potažmo zemí a vrcholný fotbal rozšiřovat i pro ty ne zrovna nejsilnější. To samé platí v hokeji, proto na mistrovství světa pravidelně vídáme Rakousko nebo Francii. Rozumím oběma stranám sporu. Snaha, řekněme, globalizaci a zpřístupnění závodů i menším stájím zpřístupní formuli 1 dalším lidem, investorům a podobně = další peníze ale pro Bernieho Ecclestonea. Na druhou stranu omezí vliv těch, kteří dělají skutečně jméno formule 1 jako je Ferrari, McLaren a zejména tovární automobilky. Ve všech sportech zatím podobné spory dopadly kompromisem, tzn. že bohatí ustoupili. Tady by to mohlo být jiné, protože by se mohla vytvořit obdoba skutečné formulové champions league. Sledovanost by měla, otázkou je, kolik aut bychom na závodech vlastně viděli, protože vstup do tohoto seriálu by si skutečně mohl dovolit jenom málokdo. Takže i z toho mi vychází opět jako nejrozumnější kompromis. Pokud by celý svár ovšem dopadl jinak, také by to nebylo špatné. Vznikl by zajímavý precedens, ze kterého by se mohli do budoucna poučit další. Obě strany by utrpěly krvavé šrámy, to je jisté, ale zase bychom poprvé na vlastní kůži poznali, jaké to je, když o sportu rozhodují skutečně jenom peníze. A to také není poznatek k zahození.

autor: ras
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.