Televizní federace? Proč ne!

27. červenec 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Od rozdělení bývalého Československa už uplynulo skoro 14 let. Češi a Slováci ale k sobě mají stále velmi blízko. A možná budou mít ještě blíže. Předsedové vlád obou zemí totiž zvažují spolupráci svých veřejnoprávních televizí.

Pamětníci, mezi které se už bohužel taky počítám, si bez výraznějších potíží vzpomenou na pověstné bratislavské televizní pondělky. V hlavním vysílacím čase na tehdy jediném televizním kanále se pravidelně vysílaly slovenské inscenace. Turzonovová, Pántik, Rapaičová, Haverl, Javorková nebo Romančík - i tito skvělí herci v nich zářili. Kromě uměleckého zážitku přinášely nám Čechům takové bratislavské pondělky i další velké plus. Vybavily nás jazykově. Takže dnes většinou rozumíme libozvučným slovům typu čučoriedka, kaleráb, zore nebo kefka.

Když ale takové výrazy slyší naše děti, tak tápou. A ani se jim nedivím. Pokud u našich východních sousedů dlouhodobě nepobývají, pak příliš možností přijít do styku se slovenštinou nemají. Ve slovenštině se zřejmě dají koupit nějaké knížky nebo interaktivní cédéčka. Ale tuším, že zájem o ně je nevalný i z řad dospělých, natož dětí. Totéž zřejmě platí pro slovenskou poptávku po tištěné nebo počítačové češtině.

Televizní program - to by byla úplně jiná káva! Kombinace vizuálního a zvukového vjemu dělá divy. Sám si to z dětských let dobře pamatuji. Nápad zavést určitou omezenou formu česko-slovenské televizní spolupráce se mi proto moc líbí. Stačil by jeden vysílací den v týdnu a pro další posílení vzájemných vztahů by se udělalo strašně moc. A nemusely by to být ani ony pověstné pondělky. Když se před lety společný stát dělil, byl mi to sice líto, ale podporoval jsem to. Byl jsem umírněný separatista. Na úrovni televíznych programov som však teraz ozajstný federalista.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.