Televizní galantnost

10. únor 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

V italském Turíně dnes začínají zimní olympijské hry. Pro většinu českého národa to bude znamenat hodiny strávené před televizními obrazovkami.

0:00
/
0:00

Nevím jak vy, ale já mám zimní olympiády mnohem raději než letní. Ty jsou na moje gusto příliš megalomanské. I zapálený sportovní fanoušek se v záplavě všech možných i nemožných soutěžních odvětví ztrácí. Navíc v řadě sportů, například ve fotbale, tam neuvidíte ty nejlepší týmy nebo jednotlivce. Zimní olympiáda tyto problémy nemá. Je komornější, přehlednější a třeba pro takové hokejisty je vysněným turnajem. Platí to i pro lyžaře, krasobruslaře, biatlonisty nebo bobisty. Prostě výkvět zimních sportů. A všudypřítomná bílá barva. Ta lahodí mému oku.

Jak se znám, špičkový sport na bílém pozadí mě spolehlivě přiková k televizní obrazovce. Těším se a nejsem sám. Podle aktuálních průzkumů veřejného mínění se chystá turínskou olympiádu sledovat přes 60% Čechů. To se celkem dalo očekávat. Zaskočil mě ale jiný údaj. Ženy prý budou před televizními obrazovkami v hojnějším počtu než muži. Pak jsem ale začal přemýšlet a až tak překvapivé to pro mě nebylo. Pokud jde o naše nejpopulárnější sporty, tak je hokej ženám podstatně bližší než fotbal. Ten považují za nezáživné honění za kulatým nesmyslem. Zato hokej je svou dynamikou a tvrdostí uchvacuje. A troufám si tvrdit, že i třeba k takovému krasobruslení nebo alpskému lyžování má něžnější polovička lidstva hodně kladný vztah. Zimní olympiáda je tak jednou z mála sportovních událostí, při které mají ženy větší účast před televizními obrazovkami než muži.

Pánové, není to důvod k zamyšlení? Zkusme našim drahým polovičkám, milenkám nebo kamarádkám to sledování nějak zpříjemnit. Třeba jen tím, že nebudou muset odbíhat od obrazovky tu k vaření, tu k domácím úkolům s dětmi, tu k jiným podobně přízemním činnostem. Anebo jim k televizi přichystejme jejich oblíbený míchaný nápoj. Možností je spousta a ženy naši snahu jistě ocení. A třeba nám to v červnu vrátí. Není od věci si uvědomit, že sledování mistrovství světa ve fotbale - to zase bude naše pánská jízda!

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.