Televizní souboje

30. duben 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Hokejoví fanoušci mají v těchto dnech opravdové žně. Ti šťastnější mohou vychutnávat atmosféru zápasů hokejového mistrovství světa přímo na místních stadionech. Ostatním zbývá pouhé sledování televize. I posezení před obrazovkou ale skrývá určité záludnosti.

Pokud takový hokejový fanda bydlí sám, pak nemá nejmenší problém. Prostě si sedne k televizi a oddává se poklidnému sledování nejrychlejší kolektivní hry. Je pravda, že takový samotář má drobnou nevýhodu v tom, že se s nikým nemůže podělit o své případné dojmy. To naopak mohou členové početnějších rodin. Při zpomaleném záběru se mohou kochat debatami, který z hráčů měl největší podíl na vstřeleném gólu. Otcové můžou působit i pedagogicky. Svým malým ratolestem mohou názorně vysvětlovat taje hokejových pravidel. Vždyť objasnit dychtivému šestiletému synkovi, co třeba znamená vyloučení za chybu střídačky, má svůj nesporný půvab. Idylka ale končí v případě, že v takové komunitě je příslušnice něžného pohlaví, která hokej považuje za šťouchání gumového vdolku zahnutým klackem. Prostě žena, kterou tento krásný sport vůbec nevzrušuje. Taková bytost se upřímně podivuje nad tím, jak něco tak přízemního může vůbec někoho zajímat. A suverénně prohlásí, že se rozhodně chce dívat na romantický mexický seriál, který ve stejnou dobu běží na jiném televizním programu. Zdaleka ne v každé domácnosti totiž mají alespoň dva přijímače. A pak nastává problém. Slaboduchá telenovela nebo dynamický hokej? V klidnějších rodinách to řeší dohodou, třeba výměnným televizním obchodem. Já tobě dneska hokej, ty mě zítra místo fotbalu talkshow. Jsou ale rodiny, kde takového kompromisu nejsou schopni. V lepším případě to končí řevem, v tom horším lítají nože. I televizní hokej prostě vyvolává vášně. Je jen na nás, jak je zkrotíme. A jen tak mimochodem dodávám, že fandovský zápal z nás hned tak nevyprchá. Začátkem léta se v Portugalsku koná fotbalové mistrovství Evropy, kde hraje i náš tým a na jeho konci přijde na řadu letní olympiáda v Aténách. Některé ženy tvrdí, že televizní nabídka se dělá hlavně pro muže. Připouštím, že na tom něco je, protože sportovních přenosů je skutečně hodně, zvlášť letos. Ale taky dodávám, že našim drahým polovičkám, milenkám či kamarádkám přece nikdo nebrání, aby si jejich sledování užily stejně požitkářsky jako my.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.