Téměř 76.000 lidí je v Moravskoslezském kraji bez práce

12. červenec 2010

Míra nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji opět klesla - během června o dvě desetiny na 11,4 procenta. Bez práce je téměř 76.000 lidí - nejvíce v Ostravě a na Karvinsku. Relativně nejlépe je na tom Opavsko a okres Frýdek-Místek. Volná místa ale pořád scházejí.

Nabídky zaměstnání nejsou dostačující, přesto ale nastávají zvláštní paradoxy. Jak nám potvrdila mluvčí Úřadu práce v Ostravě Martina Kubínová, počet nezaměstnaných, které se minulý měsíc podařilo úspěšně umístit, není rozhodně malý.

„Počet uchazečů o zaměstnání s ukončenou evidencí byl ve srovnání se stejným měsícem předchozích let rekordní. Přestože měli k dispozici o 12.171 volných pracovních míst méně než ve stejném období roku 2008, tedy před krizí,“ poznamenala Kubínová.

Míru nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji snižují hlavně sezónní práce ve stavebnictví a zemědělství. Je to vidět především na Bruntálsku. Na jediné neobsazené místo připadá zhruba 23 zájemců. Jsou ovšem okresy, kde platí i dvojnásobek.

„Nejmenší počet uchazečů na jedno volné pracovní místo připadal v okrese Ostrava, největší v okrese Karviná. I když se v karvinském okrese ucházelo o místo o šest lidí méně než před měsícem, je nabídka 361 volných míst pro 20.258 uchazečů o zaměstnání zcela nedostatečná,“ dodala mluvčí.

Celorepubliková míra nezaměstnanosti je 8,5 procenta, tedy zhruba o tři procenta méně než v našem regionu. Bez místa je v Česku téměř půl milionu lidí.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu