Teplárna u Frýdku-Místku bude vyrábět vodík pro autobusy a vlaky

25. říjen 2023 07:50

V Moravskoslezském kraji přibývá výrobců vodíku. Až 270 tun této suroviny ročně bude dodávat i teplárna ve Sviadnově u Frýdku-Místku. Patří společnosti Veolia, která potvrdila, že v tomto případě půjde o takzvaný zelený vodík vyrobený z biomasy, kterou už firma využívá pro vytápění domácností.

Velký nakladač právě nabírá biomasu, tu přesune k dopravníku a odtud potom míří do velkého kotle. „Tady máme krytou skládku biomasy. Vyrábí se teplo plus elektřina – 50 tisíc tun biomasy zhruba ročně spotřebujeme,“ říká René Pešek ze společnosti Veolia.

Čtěte také

Ukazuje za budovu kotle, kde zatím rostou stromy. Tam bude do dvou let stát nový dvoumegawattový elektrolyzér. Vodík se tam bude ve velkém a stabilně vyrábět elektrolýzou, bez emisí oxidu uhličitého, potvrdila největší výhodu mluvčí Veolie Jana Dronská. A u potřebné elektřiny se počítá právě s obnovitelnými zdroji. Biomasou a fotovoltaikou.

„Bude to první bezemisní celoroční výroba vodíku v České republice, která bude navíc propojená s teplárenstvím, které už tady ve městě zásobuje domácnosti a firmy teplem,“ dodává Dronská.

Teplárna ve Sviadnově

Roční kapacita 270 tun bude stačit na provoz 30 vodíkových autobusů nebo šesti vlaků.

Firma dokončuje přípravu na vydání stavebního povolení, spuštění výroby je v plánu na jaře 2026. Podobné investice chystá i v dalších svých teplárnách v Krnově a Přerově.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související