Teplé místečko

23. červen 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Odboráři Ispatu Nová huť odvolali stávkovou pohotovost: Pokud jde o platové požadavky, chtějí se s vedením co nejrychleji dohodnout na kompromisním návrhu. Odborářský pokus o diktát skončil.

Utichl rychleji než začal. Po neúspěšném pokusu vydobít si své nátlakem - tedy stávkou, se odboráři stáhli. Na mimořádné konferenci padl také mezi odboráři poměrně ojedinělý návrh na odvolání předsedy a místopředsedy odborů. Oba ale získali při hlasování důvěru a odbory největšího domácího výrobce povedou i nadále.

Prázdné gesto. Politické špičky by nám o tom mohly dlouze povídat. Šéfové odborů měli sami rezignovat hned poté, co zjistili, že nejsou schopni pro stávku získat ani polovinu zaměstnanců. Ale i tak je div, že podat takový návrh vůbec někoho napadlo. Bohužel to nenapadlo ty, kterých se týkal. Mají své jisté, mají moc a vliv. Tak proč by se ho vzdávali - a ještě k tomu dobrovolně? Vždyť to všechno přece nedělají pro sebe, ale pro všechny zaměstnance. Více než polovina jich ale odmítnutím podpory dala na srozuměnou, že ne za každou cenu.

Podle mého názoru je také dobře, že v tomto případě vedení podniku neustoupilo a odmítlo jednat pod tlakem. Odbory mají zaměstnance chránit, ale do hospodaření firmy - když je navíc v pořádku - by mluvit neměly.

autor: tif
Spustit audio