Těšínská ČSSD o osudu starosty Sznapky nerozhodla

21. březen 2006
Zprávy , Zprávy

Sociální demokraté v Českém Těšíně zřejmě nebudou navrhovat odvolání starosty města Jindřicha Sznapky. Vyplývá to z jejich včerejší schůze v pozdních večerních hodinách, která ale nemohla kvůli malému počtu přítomných schválit závazné usnesení.

Sznapka není od února členem strany. Čelí také obvinění z úplatkářství a na veřejnost se dostaly tajné nahrávky, ve kterých označuje voliče nelichotivými výrazy. Jak řekl předseda místní organizace ČSSD Marián Kuś, zdejší sociální demokraté čekají, že s návrhem na odvolání přijde opozice. On sám by v tomto případě hlasoval pro odchod starosty z funkce.

Budova radnice

"Hlasovat proti starostovi bude pro mě do určité míry problém, protože se známe osm let. A za tu dobu jsme spolu na radnici odvedli kus dobré práce. Opozice by mohla udělat aspoň něco. To znamená, že když navrhne odvolání starosty, nějak se zapíše do dějin Těšína," řekl Kuś.

Snahu odvolat starostu na zítřejším jednání zastupitelstva nám včera potvrdil šéf ODS v Českém Těšíně Rostislav Zabystrzan. Důvodem je podle něj neúnosná situace, která městu jednoznačně škodí. Místní organizace ČSSD zároveň ujistila, že plánuje odchod z koalice, což by ale na samotného Jindřicha Sznapku nemělo žádný vliv.

Sznapka cítí podle svých slov takovou podporu mezi zastupiteli, že se, jak řekl, nemusí ničeho bát. "Abych byl upřímný, bude hodně záležet na nějakých emotivních zážitcích jednotlivých zastupitelů. Myslím, že mě neodvolají," řekl Sznapka.

Starosta je podezřelý z předání úplatku 100.000 korun. Peníze údajně nabízel členkám občanského sdružení Těšínské zrcadlo, které se snažily zabránit divoké privatizaci městských domů. Sznapku už k odstoupení z funkce vyzvalo i nejvyššího vedení ČSSD, stranu starosta z vlastního rozhodnutí opustil počátkem února.

autor: mrk
Spustit audio