Těžko uvěřitelný příběh

31. březen 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Frýdecko-místečtí policisté zatkli muže, který dlouhé roky tyranizoval svou ženu. Dokonce ji poničil brzdový systém u auta, ve kterém se málem zabila.

Jak poznat toho pravého? Věčné téma snad všech kavárenských dýchánků mých přítelkyň. Jeden je příliš sobecký, druhý mluví moc, třetí zase vůbec. Některý muž nás zavede do nebeských výšin svými myšlenkami, ale ledničku nenaplní. Jiný spraví kapající kohoutek, ale do divadla ho nedostanete. Prostě - jsou s nimi potíže. Jenže jsou to pořád starosti malé.

Když se podívám zblízka na příběh čtyřicetileté ženy z Palkovic na Frýdeckomístecku, musím uznat, že naše výlevy u kavárenského stolečku jsou skutečně malicherné. Ona totiž žila s tyranem, a to dlouhé roky. A na začátku musela být láska. Vzali se, měli děti, myslela si, že je to ten pravý. Pak ji začal bít, psychicky týrat, ponižovat a nakonec ji málem zabil. Muž, který jí slíbil, že bude po jejím boku stát v dobrém i ve zlém, vyrobil z manželčina auta pojízdnou rakev. Zjistil, že opět zavolala policisty, aby ho vykázali z bytu. Rozzuřil se natolik, že vzal kleště a zcela přeřezal brzdovou trubici. Žena i s dcerou nic netušíc nasedly a jen náhodou jízdu smrti přežily. Pořád jim přitom nedocházelo, co se stalo. Myslely si, že auto je jen porouchané. Až šéf autoservisu do toho vnesl racionální postoj. Bylo mu okamžitě jasné, že vůz někdo poničil úmyslně.

I přes takový konec žena určitě udělala dobře, že se tyranovi vzepřela. I když ho vždy ještě více naštvala. A my, co sedíme kolem kavárenských stolečků, bychom měly každé ženě, která se dostane do takovéhoto bludného kruhu, říct: neboj se a vzepři se tomu tyranovi. Rozhodně není ten pravý.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.