Thálie za rok 2007

2. duben 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Už nějaký ten den víme, kdo členy herecké asociace zaujal v roce 2007. Ceny Thálie se udělují za mimořádné umělecké výkony, a to ve čtyřech oborech - činohra, opera, muzikál-opereta, balet - a jsou prestižní. Příznivci divadla tak s napětím rok co rok očekávají, zda zrovna ten jejich oblíbenec bude obšťastněn. Na takového člověka se vždy zaslouženě vrhnou kolegové redaktoři a novináři a je navždy ověšen cenou u nás jednoho z nejvyšších uznání.

0:00
/
0:00

Český národ je velmi literární a s touto naprosto zásadní prioritou jde ruku v ruce činohra. Proto máme u nás tolik činoherních divadel a tolik výtečných, i v Ostravě.

Např. taková Komorní scéna Aréna- díky jejím inscenacím byli nominováni hned tři herci. Michal Čapka si zašel pro cenu určenou činohercům do 33 let věku. Nominováni v oboru činohra byli z Arény dále Alena Sasínová-Polarczyk a Norbert Lichý, panečku, to jsou taky nějací herci a jako správná Ostravačka jsem byla pěkně namíchnutá, že zůstali pouze v nominaci a že cenu dostal někdo, koho neznám "in natura", jak se říká. Také NDMS bylo v sobotu pěkně na nohou - také tři nominace - v oboru balet Lukáš Lepold, v oboru operním v mužích Martin Gurbaľ a Gianluca Zampiery. To není špatné skóre pro Ostravu, pro podivné město kdesi na severovýchodě. I naší malé zemičce je osvěta velmi prospěšná, a tak se diváci u televizních obrazovek poučili, kde se dělá dobrá činohra, kde se zas nejlépe tancuje a kde zpívá. A právě ten zpěv - zarazilo mě, že v nominacích v oboru opera nebyl jediný český pěvec a pěvkyně. Probůh, nic proti Gurbaľovi a Zampierimu, paní Bogze a Hundeling, všechny ráda poslouchám. Ale o čem svědčí nominace pouze zahraničních pěvců? Byla to náhoda, nebo není momentálně z koho vybírat? Dávají ředitelé divadel a šéfové oper, dirigenti přednost zahraničním zpěvákům? A když ano, ptám se znovu proč? To naši se jim nevyrovnají? Nejsou u nás dobří pedagogové, máme málo talentovaných lidí? Nebo to vzniklo tím, že operní porota se rozhodla neudílet ceny Thálie těm, kteří je už jednou obdrželi, takže už není, kdo by si z českých pěvců Thálii vysloužil? Nebo jsme skutečně tak malá země, že všichni mimořádní už cenu dostali? Je vakuum a čekáme na novou generaci pěvců?? Možná se vás takto ptá víc, možná se to i otazníky hemží v samotné porotě.

A ještě jeden otazník mi vězí po sobotním televizním udílení v hlavě! Kdo zase z oceněných Ostravu opustí? Pamatujete si na Lucii Žáčkovou, Jana Hájka? Vezmou nám Gurbaľa nebo Lichého? Vím, že tyto úvahy jdou špatným směrem, nakonec se pravda vždycky ukáže a na to, kdo je dobrý, nepotřebuje nikdo žádné ceny a na svobodnou volbu odchodu kamkoli má každý člověk plné právo. Přesto obecné povědomí, že jen ten, kdo je v Praze, má šanci uspět a je lepší, mi leze krkem a vždycky si vzpomenu na dvojnásobnou držitelku ceny Thálie Evu Dřízgovou-Jirušovou, kterou je tak milé potkávat v Ostravě a zajít si "na ni" do divadla. Takže nejen k těm, kterým jsme v sobotu drželi palce ...zůstaňte v Ostravě nebo ještě lépe, přijeďte do ní - dělá se tu dobré divadlo, však víte!!

Spustit audio