Ti druzí

14. srpen 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

O tom, že prostředky městské hromadné dopravy nepatří v létě mezi ty nejpříjemnější místa, ví snad každý, kdo s nimi pravidelně cestuje. Přesto se tu a tam najdou lidé, kteří rozpálené vozy plné uřícených lidí rádi vyhledávají.

0:00
/
0:00

Ti druzí. Tak bych nazval lidi, kteří se v letních měsících vrhají do ostravských tramvají a jsou v nich schopni strávit někdy i celé hodiny. Nemám teď na mysli řidiče, ale bezprizorní obyvatele našeho regionu. Zatímco v zimě vyhledávají prostředky MHD kvůli tomu, že se v nich topí, v létě se jimi vozí, protože jsou zřejmě pohodlní jít po svých. Revizoři dopravního podniku říkají, že jsou rok od roku horší, drzejší a neodbytnější. Když totiž vyprovodíte člověka bez domova z tramvaje třeba na zastávce Nová Ves - Vodárna, můžete se klidně vsadit, že už za pár minut na něj narazíte v jiném voze. Například na zastávce Náměstí Republiky. Vrací se jako bumerang a prakticky na ně není metr. Vzbuzují lítost a ke všemu se jich okolí často štítí a tak si také zřejmě myslí, že jízda načerno jim musí zákonitě projít. Ptám se tedy, kde je spravedlnost? Pokud mne načapá revizor bez jízdenky, zaplatím pokutu a trhnu si takovou ostudu, že pak půl roku budu jezdit raději na kole, abych se vyhnul okolí. A jestli si teď říkáte, že bezdomovce omlouvá to, že jsou chudí, rád vás vyvedu z omylu. Někteří z nich možná vydělávají více peněz než mnozí z nás. Nedávno jsem se například bavil s Honzou, který žije na ulici už deset let. Svěřil se mi, že si za den vyžebrá i 500 korun. Jídlo dostává od lidí zdarma a za špatného počasí se ukrývá pod střechou Armády spásy. Já vím, že byste nechtěli být v jeho kůži, ale neříkejte mi, že mu aspoň trochu nezávidíte.

autor: Jiří Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.