Tisíce mladých lidí nepřiznávají příjmy z praktického výcviku

5. červenec 2005
Zprávy , Zprávy

Studenti a učni zapomínají na povinnost přiznávat příjmy z praktického výcviku. Vystavují se tak riziku, že budou muset státu vrátit část peněz. Platí to pro rodiče těchto žáků, kteří pobírají sociální dávky. V Moravskoslezském kraji takto byly neoprávněně vyplaceny statisíce korun.

Je to velmi nepříjemný problém, ale neznalost zákona není omluvou, říká mluvčí ostravského úřadu práce Svatava Baďurová. Podle ní není přiznávání příjmů ze studentské nebo učňovské praxe mezi lidmi zažité.

"Například v Bruntále zjistili 265 takových případů, opavští kolegové zase namátkou 131, přičemž přiznali příjmy jen dva žáci. Asi nejhorší byla situace v Karviné, kde 88 procent všech kontrolovaných žáků tu povinnost nesplnilo. Tam je to velmi varující," poznamenala Baďurová.

Před úřadem práce

"Když vidíme, že v žádosti je uveden žák odborného učiliště, upozorňujeme na tuto povinnost a požadujeme doklad o výši příjmu. Pokud by neuvedením údajů o výši příjmu z odborného výcviku vznikla škoda nad 5000 korun, mohlo by být takové jednání charakterizováno i jako pokus o trestný čin podvodu," upozornila vedoucí odboru státní sociální podpory Úřadu práce v Ostravě Danuše Dědicová.

Podle Baďurové jde z pohledu rodin odkázaných na sociální dávky o malé částky, které nicméně mohou přilepšit napjatému rodinnému rozpočtu. Zákon o státní sociální podpoře ovšem vyžaduje přiznat kvůli získání sociálních dávek všechny příjmy, tedy i ty za práci žáků a studentů z praktického výcviku.

autor: mrk
Spustit audio