Tošenovského vystřídal ve funkci hejtmana Jaroslav Palas

13. listopad 2008

Moravskoslezský kraj má po dnešku nového hejtmana, jeho náměstky i radní. V sídle Krajského úřadu v Ostravě se poprvé sešli zastupitelé, kteří získali své mandáty při říjnových volbách. Osm minut po deváté hodině dnes v Ostravě odstartovalo první jednání nových moravskoslezských zastupitelů. Pětašedesát politiků si vyslechlo státní hymnu a složilo slib.

Takzvané ustavující zastupitelstvo provázel protest zhruba třiceti lidí. Šlo o mladé konzervativce i členy Konfederace politických vězňů. Nejen její zástupce Leo Žídek pak stál během zasedání desítky minut s transparentem: "Abychom vzkázali našim občanům, že je nutno tento trend zastavit."

Protest předznamenal i atmosféru samotného jednání. Členové opoziční ODS ve svých projevech vzpomínali na dobu před listopadem 1989 a tvrdě kritizovali, že ve volbách vítězná ČSSD pozvala do koalice komunisty, i když se mohla domluvit s lidovci.

"Kolegové z ODS neunesli volební porážku a proto dělají obstrukce," říká šéf komunistického klubu zastupitelů Josef Babka.

Vzhledem k jasnému rozložení sil ODS při volbě hejtmana ani nenavrhla svého kandidáta. Hejtmanem se tak stal regionální lídr ČSSD Jaroslav Palas.

"Postupně budeme realizovat priority, které jsme slíbili občanům. Že se začneme zabývat možností zrušit poplatky v krajských nemocnicích, jsou tady problémy v dopravní infrastruktuře a samozřejmě také otázka životního prostředí," vyjmenoval Palas.

Teď už bývalý hejtman, občanský demokrat Evžen Tošenovský takto komentoval své další působení: "Uvidí se, jak vše dopadne na kongresu ODS, ale každopádně se budu pohybovat ve věcech, které mne zajímaly. A to je věda a výzkum, vysoké školy a můj obor informatika a strojírenství."

Kromě politické orientace je po dnešku v Moravskoslezském kraji další změnou i to, že hejtman bude mít nově šest náměstků, což je o jednoho více než dosud.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu