Tramvaji na cestu

24. srpen 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Zajímá vás, jak cestuje tramvaj z města do města? Koleje mezi nimi natažené nejsou a po cestě to nejde. Na pomoc musí přijít těžká technika. Autorka dnešního ranního zamyšlení takovému stěhování tramvaje přihlížela.

0:00
/
0:00

Nablýskaná červenobílá tramvaj stojí na kolejích v depu. Vedle zatím jen tak postává jeřáb a čeká na svůj okamžik. Za chvilku to všechno začne. Na lanech zvedne vůz, pod něj podjede tahač, pak tramvaj pomalu snesou zase níž, zajistí ji klíny a potahy a dvacetišestitunový kolos může vyjet na svou cestu do hanácké metropole.

Taková tramvaj není nejlevnější. Pokud byste si ji chtěli koupit, připravte si do prasátka třicet milionů korun. Ani doprava není za hubičku. Pořád ale vychází na míň než pojištění. A to si představte, že na české tramvaje si brousí zuby v Americe. Cesta lodí pak trvá asi sedm týdnů. Chtěli tam prý i červenou kamarádku oblíbené ostravské Barborky. Stála by v muzeu v New Yorku a dělala by radost dětem. Nakonec zůstane doma, cestu by nikdo nezaplatil. Peníze, peníze a peníze. Pořád dokola. S odvozem na místo ale náklady na provoz tramvají nekončí. Nezřídka se hned po své první štaci vracejí s poškrábanými okny, potrhanými potahy sedaček a sprejem nastříkanými podpisy. Po městě pak jezdí s barevnými klikyháky a samolepkami. Jednu takovou jsem zahlédla i v ostravském depu. Byl to nový model, ale sešlostí odkazoval k dobám dávno minulým. Tento kousek rozhodně nedožije slibovaných třiceti let. Snad se to podaří alespoň tramvajím a hlavně cestujícím v Olomouci, Portlandu či Seattlu.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.