Trest za smrt učitele na školním výletě v Beskydech nepadl

25. leden 2011

Kauzu u soudu zdržují znalci, kteří se přou o to, jestli obvinění provozovatelé zorbingu svou atrakci dostatečně zabezpečili. Sedmačtyřicetiletý třídní učitel zemřel předloni v plastové kouli po nárazu do stromu pod svahem v obci Košařiska na Třinecku. Patnáctiletý žák, který byl s ním, se těžce zranil. Proces bude pokračovat u soudu ve Frýdku-Místku po vypracování nových posudků.

Sjezdem ze svahu v zorbingové kouli měl začátkem června roku 2009 vrcholit třídenní výlet deváťáků z novojičínské školy. Skončil ale smrtí učitele a zraněním dítěte. Obžaloba tvrdí, že za všechno mohou majitelé atrakce. Jaroslav Šlehofer ani Roman Cymorek se ale dnes rozsudku nedočkali.

„My bychom byli taky rádi, kdyby se to uzavřelo co nejdříve. Ale hlavně bych chtěl říct jednu věc, že my jsme prostě dva lidi, kteří udělali chybu, která nejde vrátit zpátky,“ říká Roman Cymorek.

Pořadatelé adrenalinové zábavy spoléhali na fotbalovou síť, kterou uvázali mezi dva stromy pod svahem. Na to, jestli to byla chyba, padly u soudu zcela rozdílné názory. Podle znalce Jiřího Strause použili starou poškozenou síť a navíc ji špatně uvázali.

„Kdyby ta síť byla opravdu kvalitní, byla by nová, byla by taková, jaká má být, byla by dobře nastavená, byla by hodně vysoko uvázaná, tak pak by se ta koule samozřejmě zachytila a nedošlo by k těm následkům, které vznikly,“ vysvětluje Jiří Straus.

Expert obhajoby Jan Dupal to ale zpochybňuje. Za běžných okolností měla podle něj síť kouli zachytit.

„Ten posudek obžaloby vycházel ze spekulativních předpokladů. Použili jsme tři modely a ve všech třech případech ta síť měla vydržet. My se domníváme, že by to mohla být skrytá vada materiálu,“ oponuje Jan Dupal.

Znalci se neshodli ani v dalších technických údajích. Soudce proto nakonec jednání odročil, dokud nevznikne nový revizní posudek, který rozpory vyjasní. Proces má pokračovat 5. dubna.

Spustit audio

Více z pořadu