Třiďme odpad

22. červen 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Náš kraj se v posledních třech letech hodně zlepšil v třídění odpadu. Za celostátním průměrem ale stále ještě zaostáváme. Přesto se ale můžeme pochválit.

0:00
/
0:00

Zatímco v roce 2003 vytřídil jeden obyvatel kraje v průměru necelých 20 kilogramů, v loňském roce už to bylo téměř 40 kilogramů. Za celostátním průměrem zaostáváme zhruba o čtyři kilogramy. Taková je alespoň řeč čísel prezentovaných pražskou firmou EKO-KOM. Ta patří k partnerům kampaně, která nás má přesvědčit o smysluplnosti třídění.

Já osobně o smysluplnosti třídění odpadu ani v nejmenším nepochybuji, ale odpad netřídím. A hned vám řeknu proč. Je to velmi jednoduché - v nejbližším okolí mého bydliště není jediný kontejner na tříděný odpad a tahat se s pytlem třeba slisovaných pet lahví přes půl města odmítám. A tak vše hážu do jednoho koše, do jedné popelnice. Výjimkou jsou staré noviny, časopisy a reklamní letáky. Na ty mám doma vyhrazeno speciální místo. Když se zaplní, vše svážu do balíků a ty pak postavím vedle popelnice. Bezdomoci, přirození třídiči odpadu si snadněji přivydělají a já mám aspoň trochu dobrý pocit.

Rád budu třídit odpad. A podobně určitě uvažuje celá řada dalších lidí, kterým ale - podobně jako mi - chybí před domem oněch několik barevných kontejnerů na tříděný odpad. Snad se jich dočkáme už brzy.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.