Třinečtí strážníci teď mají více práce. Kvůli vánočním oslavám

7. prosinec 2012

Krize nekrize - v mnoha českých firmách si vánoční večírky drží své pevné místo. A jejich čas právě nastal. V některých profesích si ale oslavy zrovna neužívají. Například pro třinecké strážníky znamenají práci navíc. Ze zkušeností z minulých let totiž vědí, že uvolněná atmosféra, ale hlavně všudypřítomný alkohol, přináší i spoustu problémů.

Hospůdky v Třinci nouzi o zákazníky nemají. „I v době, kdy zaměstnanost tady není taková jako v minulých letech, restaurace a hospůdky jsou obsazeny,“ říká vedoucí třineckého informačního centra Eva Petreková.

Jenže období vánočních večírků je ve městě poněkud bouřlivější. Jsou to rok co rok opakující se problémy, konstatuje šéf třineckých strážníků Josef Kuzma. Třinečtí strážníci se proto na období vánočních večírků s předstihem připravili.

„Soustředíme hlídky tam, kde povedou kroky jednotlivých slavitelů. Snažíme se být maximálně tolerantní, ale pokud má být ohrožen život samotného člověka, musí přespat na protialkoholní záchytné stanici, která je ale bohužel až ve Frýdku-Místku,“ dodává Kuzma.

Dva třinečtí důchodci u místní tržnice míní, že konzumaci alkoholu ovlivňuje hodně aktuální stav peněženky. „Pije se všude. Jedni pijí, druzí vůbec. My nepijeme. Kdo na to má, pije,“ říkají.

Jenže jak ukázaly události posledních měsíců, lidé by měli být při pití alkoholu ostražitější než dříve, na otravu metanolem v lahvích doplatily životem desítky lidí.

autor: iha
Spustit audio