Tropické počasí vrcholí, v pátek má být až 35 stupňů

25. srpen 2011
Zprávy , Zprávy

Vlna tropického počasí v závěru prázdnin plní areály koupališť, ale také nemocniční oddělení či ambulance lékařů. Silničáři pak kvůli horku začali kropit ulice.

Kvůli vysokým teplotám se plní nemocniční oddělení a mnohem více práce mají také lékaři v ambulancích. Sanitky vyjíždějí na území Moravskoslezského kraje až 300krát denně. Především jde o kolapsové stavy z vedra, dechové potíže nebo záchvaty.

Podle ostravské dětské lékařky Dagmar Janičové by ty nejmenší děti v horku neměly být na přímém slunci ani v klimatizovaných místnostech. Maminky by také měly rozhodně pamatovat na vzdušné oblečení a pitný režim svých potomků.

„Mít tekutiny s sebou a správné tekutiny. Čaje, ne nějaké minerálky samozřejmě, protože to zatěžuje zase ledvinný systém. Také ne hodně slazené nápoje, to taky stahuje vodu. Pít spíše dětské čaje,“ doporučuje lékařka.

Pitný režim je v horku důležitý pro všechny věkové kategorie. Dospělý člověk by měl vypít asi tři litry tekutin.

Silničáři kropí ulice

Silničáři v Ostravě kvůli horku začali kropit ulice. Denně spotřebují osm cisteren vody. Speciální vozy projíždějí centrem města a městskými částmi Poruba, Jih a Vítkovice. Zvlhčování horkého vzduchu se provádí i takzvaným ozónováním. Vozy vypouštějí mlhovinu, která ionizuje vzduch.

Silnice kropí i technické služby jednotlivých obvodů. Například Moravská Ostrava a Přívoz teď používá místo pitné užitkovou vodu, která je o polovinu levnější. Kvůli horku radnice spustila i mlhové trysky na Masarykově náměstí.

Tropické počasí skončí o víkendu

Slunečné počasí doprovázené tropickými teplotami přetrvá až do víkendu. Nejvyšší teploty předpovídají meteorologové na pátek, kdy mají v Moravskoslezském kraji vystoupat až na 35 stupňů Celsia.

„V sobotu bude přecházet přes naše území k východu studená fronta. Za ní k nám bude zasahovat od jihozápadu výběžek vyššího tlaku vzduchu,“ uvedla ostravská meteoroložka Eva Augstová s tím, že nedělní teploty budou výrazně nižší a dosáhnou 20 až 24 stupňů Celsia.

autoři: tif , mik
Spustit audio