Tuhé mrazy komplikují život obyvatelům kraje

23. leden 2006

Moravskoslezský kraj ochromil mráz. Meteorologové zaznamenali hned několik teplotních rekordů. Teploměry na mnoha místech v regionu dnes v noci a ráno ukazovaly pod -20 stupňů Celsia. Zima také zabíjela - v Moravském Berouně umrzl bezdomovec.

24 stupňů pod nulou, takový údaj viděli dnes ráno Ostravané za okny na svých teploměrech. Meteorologové podobný mráz nepamatují. Od rána měli lidé problémy s dopravou, zvláště pak, pokud cestovali autobusy, kterým zamrzala nafta.

Špatná zpráva přišla z bruntálské nemocnice, dnes ráno tam zemřel bezdomovec z Moravského Berouna. "Pacienta k nám dovezla sanitka rychlé záchranné pomoci v ranních hodinách. Byl těžce podchlazený, v komatu. Lékaři se snažili ho resuscitovat, ale pacient bohužel zemřel," potvrzuje mluvčí Simona Součková. Po totožnosti muže teď pátrají kriminalisté.

Od začátku zimy umrzli v našem regionu už tři bezdomovci. V sobotu našel mladík v Ostravě bezvládné tělo v opuštěné garáži, v listopadu pak s příchodem prvních mrazů zemřel muž ve Frýdku-Místku. Ubytovny a charitní domy pro bezdomovce hlásí, že zájem o jejich služby je teď velký. Přístřeší ale v těchto dnech poskytnou i nad svou kapacitu a zadarmo.

Lidé v těchto dnech plní i ordinace lékařů a to kvůli omrzlým uším a končetinám. "Pokud nikdo nemusí chodit ven, tak ať nechodí zbytečně," říká šéf jesenické zdravotnické záchranné služby Vojtěch Gedeon. Jeho slova platí zvláště pro seniory a malé děti a také pro kardiaky a lidi s dýchacími obtížemi.

Školy na rozdíl od sousedního Polska ale zůstávají v Moravskoslezském kraji otevřené. "Nemáme zatím žádnou zpětnou vazbu a myslíme si, že topení je všude zajištěno," upřesnil situaci na středních školách Tomáš Bouda. Podobné to i je na školách základních, které jsme dnes oslovili v naší anketě. "Dorazily všechny děti, všichni zaměstnanci a topič nám topí tak, že musíme chodit v tričku s krátkým rukávem," říká za všechny ředitelka základní školy v Karlově Studánce Vlasta Pavelková.

Tuhé mrazy mají panovat až do úterý, pak by se mělo mírně oteplit. Teploty hluboko pod nulou ale budou pokračovat až do příštího týdne.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu