U Opavy je nepříjemná objížďka přes Raduň

10. červenec 2006

Kolony aut, kamióny v úzkých ulicích a nespokojení obyvatelé. Tak to bude vypadat až do konce měsíce v Raduni na Opavsku. Právě tudy vede objížďka kvůli zavřenému železničnímu přejezdu v opavské části Komárov. Raduň se tak nedobrovolně stala hlavním silničním tahem na Ostravu.

V Komárově u přejezdu stojí policisté a posílají auta směrem na Komárovské chaloupky, Raduň a Kylešovice. I když se řidiči budou proplétat úzkými zatáčkami a kličkovat mezi chodci a cyklisty, je to jediná vhodná objížďka. Celková oprava komárovského přejezdu souvisí s elektrifikací železniční trati mezi Opavou a Ostravou.

silniční doprava (ilustrační foto)

Pan Josef Bzonek z Raduně se na to všechno dívá přes plot a doufá, že se nic nestane. "Je to hrůza a je to kumšt přejít přes cestu. Žije tady hodně starých lidí a není zde ani chodník. To není vesnice, ale Václavák," říká pan Bzonek. Chce to mimořádnou opatrnost, protože nákladní auta si musejí v křižovatkách hodně najíždět a pak stačí jen okamžik, aby došlo k nehodě.

Objízdná trasa byla sice zpevněná, ale o kousek dál v Kylešovicích se zřejmě nepodařila souhra s jinou rekonstrukcí, a tak řidiče k tomu všemu čeká ještě úsek v jediném pruhu. Nemluvě o nepřehledných křižovatkách, které mají kapacitu mnohonásobně menší než zhruba 16 tisíc vozidel denně. Raduňská starostka Ludmila Juráňová se těší, až to skončí. "Požádala jsem alespoň policii o spolupráci, ať se to skutečně trošku hlídá."

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu