Účetnictví novojičínské nemocnice prověří policisté

22. září 2010

Ztrátové hospodaření novojičínské nemocnice prověří policie. Současné vedení zdravotnického zařízení má podezření, že bývalí šéfové zkreslovali účetnictví. Zatímco původně měla mít nemocnice za loňský rok 20 milionovou ztrátu, podle auditu zadaného novým vedením má jít o 60 milionů korun.

„To je problém hlavně nezaevidování některých faktur a to se objevilo i v poslední době, že se začali dodavatelé hlásit s tím, že mají tam staré faktury a jak to, že na ně nemocnice nereflektuje, přestože už proplácí nové faktury. Další věc je vykazování zdravotnické péče, která byla zahrnuta do účetnictví, ale nebyla uplatněna vůči zdravotním pojišťovnám, protože vycházela nad rámec uzavřených smluv,“ potvrzuje náměstek hejtmana Karel Konečný.

Moravskoslezský kraj jako zřizovatel nemocnice vedení vyměnil v lednu i přes protesty primářů. Odvolaný ředitel Radan Gocal situaci příliš komentovat nechce. „Mohu říct pouze to, že jsme se snažili, co nejlépe to šlo, léčit všechny pacienty, kteří léčení být chtěli. A zároveň mohu říct, že jsme nikdy nic nezfalšovali, nikdy jsem nikoho nepodvedl a nic jsem neukradl,“ řekl Českému rozhlasu Ostrava bývalý ředitel.

Novojičínská státní zástupkyně Zuzana Minářová potvrdila, že se případem už začali zabývat. „Konkrétní podnět Nemocnice s poliklinikou v Novém Jičíně byl zastupitelství skutečně postoupen a následně bude předán policii k prošetření. V tomto okamžiku nejsem schopna odhadnout, jak dlouho bude objasňování takového podnětu trvat,“ poznamenala.

Situace se v novojičínské nemocnici vyhrotila koncem loňského roku, kdy se zdravotnické zařízení kvůli vybavení onkologického centra dostalo do sporu s partnerem, kterému mělo dlužit desítky milionů korun. Po výměně ředitelů si nemocnice na úhradu nejpalčivějších dluhů vzala dvacetimilionový úvěr. Podle údajů Moravskoslezského kraje celkové závazky nemocnice ke konci července dosahovaly téměř 270 milionů korun.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu