Učitelé protestují proti způsobu příprav státních maturit

10. prosinec 2009
Zprávy , Zprávy

Učitelé protestují proti způsobu příprav státních maturit. Současná podoba zkoušky připravované více než jedno desetiletí má odstartovat v roce 2011, podle některých z nich ale bude zbytečně zatěžovat státní rozpočet i kantory nadstandardními povinnostmi. Učitelé ostravského Matičního gymnázia se proto vzbouřili a vyzývají kantory z celé země k zaměstnanecké neposlušnosti.

Nově se mají učitelé podílet i na hodnocení výsledků maturantů. Podle organizátorky protestu Naděždy Novákové má ale stát zajistit všechny fáze maturity sám nebo tyto nadstandardní služby kantorům zaplatit.

"Neobohatí to náš obor absolutně v ničem a opravdu se jedná pouze o vykonání práce pro subjekt, který má v povinnosti práce celou maturitu organizačně zajistit," říká Nováková.

Bouřícím se učitelům také vadí nařizovaná školení k průběhu maturit. Pro školu znamenají zbytečné výdaje a nepřispívají ke zvyšování úrovně výuky, říká učitelka Ivona Karpasová. Z Ostravy kolegům vzkazuje: Neúčastněte se jich.

"Asi před dvěma lety jsme absolvovali úplně stejná školení, která absolvují naši kolegové nyní. Nic se nezměnilo v přístupu k hodnocení státní maturitní zkoušky, ale my jsme nuceni dělat toto školení znovu, což my považujeme za mrhání prostředky státního rozpočtu a to nám taky vadí. Na tom se prostě už nechceme podílet," upozorňuje Karpasová.

"V žádném případě nemůžu souhlasit s tím, když mi někdo řekne, že se školí a nic za to mít nebudou," brání se Pavel Zelený, ředitel Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání, které je za přípravu maturit zodpovědné. "Za hodnocení písemných prací budou honorováni, roční rozpočet je na to 80 milionů korun. A pokud učitel odmítne být hodnotitelem, těžko ho asi někdo zlomí," dodává Zelený.

Zelený také slibuje, že si už od ledna mohou učitelé vybírat termíny školení, které jim nejlépe vyhovují. Hodnocení maturity učiteli má podle něj završit konzistenci výuky a hodnocení po celou dobu studia.

K protestu ostravských kantorů se už nicméně přidaly čtyři desítky škol a pět stovek učitelů z celé země.

Spustit audio