Udělejte si radost

6. prosinec 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Blíží se Vánoce, konec roku a na nás padá únava. Celoroční shon znásobený starostmi o to, aby svátky dopadly na jedničku, se začíná projevovat nervozitou, podrážděností a smutkem. Možná by stálo za to, na chvíli si odpočinout.

Lidský mozek je absolutně nevyzpytatelný orgán. Funguje si nezávisle na nás a navíc nás každou milisekundu života ovládá. Ve chvíli, kdy už máme pocit, že víc toho nezvládneme, vzepne se k nejlepšímu výkonu. No a pak najednou cvak! Zničehonic vypoví službu. Vypne. Pro chvíle, jako je tato, mám osvědčený recept - ženské časopisy. Je to neuvěřitelně účinný balzám na duši. Tedy pokud netrpíte přehnanými komplexy méněcennosti a anorektické modelky ve vás nevzbuzují pocit marnosti.

Při četbě takového magazínu vstřebáte zaručeně minimálně 16 GB informací, aniž byste se něco dozvěděli. Celý vtip spočívá v tom, nepřemýšlet. Jinak by vám mohlo začít být divné, že zatímco na stránce 5 vám doporučují tu nejdražší kosmetiku, která jediná může prospět vaší suché / mastné / smíšené / problematické / citlivé pleti, na stránce 18 pochopíte, že jediné, co zabere, je kašička z jogurtu s medem, nastrouhaným jablkem a rozemletou mandlí. V tomto případě si na masce i pochutnáte, dodává autorka pod čarou jako nečekaný tip s vykřičníkem.

Nenechte se zviklat kombinací fialové se zlatou, která tento měsíc letí, jiný vydavatel vám totiž stejně zarputile bude tvrdit, že zlatá sice ano, ale zásadně jen v kombinaci s lila, a to jen do 31. tohoto měsíce. Pak se přihlásí nový módní diktát. Marnotratnou nápaditostí hýří i stránky o bydlení, vaření, výchově, zdraví, hvězdách, vztazích a domácích mazlíčcích, ať už si pod tímto pojmem představujete cokoli.

Zkuste ale jednou dopustit, aby při prohlížení ženského časopisu váš mozek udělal tu nepředloženost, že znovu naskočí. Možná se děsíte, jaké to bude mít následky, ale závěr vás potěší. I v těch 16 GB ničeho najdete myšlenku. Všemi těmi magazíny se ve druhém plánu, někde za písmeny a obrázky vine velmi výrazná červená nit, která křičí Udělejte si radost! Když se vám něco podaří, odměňte se. Když máte pech, překonejte ho seberozmazlováním. Docela sympatická filozofie v tomto divokém světě, co říkáte.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio