Umění, sport a věda na jednom místě. To je nový City Campus Ostravské univerzity

14. únor 2023 07:20

Hudební a grafická studia, nový koncertní sál, ale také běžecká dráha a vědecké laboratoře. To všechno najdou studenti Ostravské univerzity v novém kampusu na Černé Louce v Ostravě. Komplex vyrostl na místě bývalé haldy. Na jednom místě se teď bude potkávat umění, sport a věda.

„Měříme tady lidi při tělesných cvičeních nebo sportovních aktivitách,“ říká v biomechanické laboratoři odborný asistent Jan Plešek.

Čtěte také

Na podlaze leží různé typy bot od takzvané barefoot obuvi až po sportovní běžecké boty. Studenti a akademici budou například zkoumat, jaký vliv mají různé druhy obuvi na běžeckou výkonnost nebo zátěž kloubů.

„Cílem biomechaniky je buď jak zvyšovat sportovní výkonnost nebo se soustředit na prevenci proti zraněním. Většina výzkumů, které se u nás realizují, se soustředí na tu prevenci,“ doplňuje Jan Plešek.

Poznatky z výzkumů využijí také budoucí trenéři třeba při tvorbě tréninkových plánů. „Nebo to končí nějakou praktickou věcí – to je třeba interakce s VŠB na těch technologiích. Takže prostřednictvím těch nových laboratoří, které máme k dispozici, se dají testovat třeba nové designy obuvi a sportovních prvků, jako jsou třeba kolečkové lyže,“ doplňuje děkan Pedagogické fakulty Daniel Jandačka.

Klavírní křídlo za 5 milionů korun zní v novém komorním koncertním sále hned v sousední budově, kam se přestěhuje většina Fakulty umění. Včetně nového oboru komorní hra. Vlastní koncertní sál studentům na starém působišti chyběl.

Teď budou mít k dispozici sál se špičkovou akustikou. „Kolegové, když tady zkoušeli hrát ještě na stavbě, tak nechtěli přestat,“ popisuje děkan Fakulty umění Michal Kalhous dojmy z nového sálu.

Novinkou pro studenty budou třeba dopolední koncerty pro veřejnost. „To je taková ta přidaná hodnota, že hrajete před někým. Ne, že se někam zavřete a pak si nevrznete, když přijdete před velké publikum,“ dodává děkan fakulty umění  Michal Kalhous.

Nová jsou ale i hudební nebo grafická studia a výstavní síň. První studenti se v novém kampusu budou učit už příští týden.

Spustit audio

Související