Umíme se bavit

7. červen 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Plakátovací plochy se plní pozvánkami. Začalo to stavěním máje, pak oslavami dne dětí a kácením máje, do toho nějaký ten venkovský fotbal, lampiónový průvod, hromadné opékání párků nebo pouť.

Říká se, že vyspělost národa se pozná podle toho, jak se jeho příslušníci dovedou bavit. Soudě dle každotýdenních televizních estrád mohlo by se zdát, že na tom s úrovní zábavy nejsme nejlépe. Stokrát opakované vtipy v upravených kulisách a strefování se do všeho a všech kromě sebe samotných, toho se i málo soudný divák časem přejí. Pak mu nezbývá, než hledat zábavu jinde. Pomalu otevírá oči a zjišťuje, že hlavně s blížícím se létem se toho děje čím dál více. Koncerty pod otevřeným nebem, organizované i nahodilé výšlapy a výlety do okolí, recesistické dovádění na vodě i na suchu, setkání členů nejrůznějších spolků nebo předvádění dovedností na soutěžích včelařů, kynologů či hasičů, to vše s sebou nese příslib dobré zábavy. Nejde jen o to, aby některý z návštěvníků vystoupil v předem nacvičené scénce. Slovní a situační humor se vynořuje postupně a tak nějak sám od sebe. Tady vznikají příběhy, které pak baviči upravují a vyprávějí jako anekdoty, tady můžete být u toho, když vtip vzniká. Koneckonců, nemusí se ani všichni plácat do stehen a svíjet se v návalech smíchu. Stačí být na místě, sdílet atmosféru s podobně naladěnými lidmi a užívat si jejich společnosti. Po několika návštěvách takových akcí mám pocit, že na tom s tou národní vyspělostí nejsme vůbec špatně. Jen doufám, že nás první podzimní spadlé listí nevyžene zpátky do tepla k televizi.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.