Úřady práce jsou v obležení nezaměstnaných

6. leden 2010

Úřady práce zažívají tradiční nápor nezaměstnaných. Okamžitě po otevření přepážek po novém roce je zavalily tisíce nových žadatelů o podporu. Příčinou je hlavně ukončení termínovaných pracovních smluv anebo prosincová výpověď. Například v Moravskoslezském kraji přichází na úřady i neúspěšní podnikatelé. Na přesná čísla si ale ještě musíme počkat.

Dveře Úřadu práce v Ostravě se netrhnou a formuláře jdou doslova na dračku. O novou práci ale jen tak někdo nezavadí. Tuší to i tento manželský pár: "Horko těžko, Úřad se mi sice snaží pomoci, ale práce není."

První úřední den tady dokončilo registraci více než 550 nezaměstnaných. Toto číslo ale ještě poroste. "Kromě lidí, kteří se už zaregistrovali, chodily desítky dalších lidí, kteří si třeba jen vzali formuláře a odložili registraci na pozdější dobu, protože byly chvíle, kdy všechny naše prostory byly úplně přeplněné," říká mluvčí ostravského úřadu práce Svatava Baďurová.

Podobné je to i v dalších okresech. Fronty potvrdila Opava, Frýdek-Místek počítal v prvních hodinách nové žadatele na stovky. A stejně tak i Karviná.

"Nejvíce byly zatíženy Úřady práce v Karviné a v Havířově v těch největších pobočkách. Proti minulému roku to bylo nepatrné zvýšení," dodává ředitel Úřadu práce v Karviné Radek Foldyna.

Zda bude celkové číslo novoročních nezaměstnaných opravdu vyšší než před rokem, to se uvidí až po třech dnech, kdy úřady sečtou všechny žádosti o podporu. Přestože se podobná situace opakuje rok co rok, letos je horší v tom, že není tolik příležitostí. Například na Karvinsku připadalo na jediné volné místo podle prosincových čísel v průměru přes 56 zájemců.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu