Úřady práce vyplácejí miliony zaměstnancům insolventních firem

16. březen 2010

Zaměstnance, kteří nedostávají mzdu, stále častěji zachraňují úřady práce. Výrazně přibylo insolvenčních řízení a také peněz, které stát poškozeným vyplácí jako oprávněné mzdové nároky. Pro člověka bez výplaty je to dobrou zprávou, státní pokladna ale přichází o desítky milionů korun.

„Pořád do poslední chvíle si říkáte, že to přece není možné. Když já dělám, tak mi to musí někdo zaplatit, Poslední měsíce už jsme chodili jenom do práce bez peněz,“ vzpomíná paní Alžběta na chvíle, kdy jí do smíchu rozhodně nebylo.

Insolvence neboli platební neschopnost zaměstnavatele je černou můrou, kterou už velmi pociťují také úřady práce. Nevyplacené mzdy nahrazuje v těchto případech stát a sumy rostou velmi rychle.

„Oproti roku 2008 byl ten nárůst vyplacených prostředků v roce 2009 více než desetinásobný,“ potvrzuje ředitel Úřadu práce ve Frýdku-Místku Libor Černý. Jedenáct milionů korun v podobě náhradních mezd - to v tomto okrese ještě nebylo.

Dvojnásobné zvýšení - to jsou čísla pro změnu z Opavy. „Počet narostl a zejména objem vyplacených prostředků. Ten se vlastně také zdvojnásobil z roku na rok. Nicméně myslím, že je správné, že to břímě nese stát a ne ti zaměstnanci,“ dodává ředitelka tamního pracovního úřadu Jarmila Mateřánková.

Podle ředitelky Úřadu práce v Ostravě Yvony Jungové je problém v tom, jak peníze do státní pokladny vrátit. Úřad zaměstnancům sice pomůže, ale zpětné vymáhání je často neřešitelné.

„Jestliže se zaměstnavatel do insolvence dostane nebo tam spadne, málokdy je majetek dané firmy takový, aby i tyto naše pohledávky byly v rámci řízení uspokojeny,“ dodává Jungová.

V každém případě platí, že zaměstnance bez výplat ochraňuje zákon 118/2000 sbírky. Poškození musí ale dokázat, že jejich mzdové nároky jsou skutečně oprávněné.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu