Úskalí správné volby

6. srpen 2009
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Už jste se vrátili ze své zasloužené letní dovolené, nebo se na ni teprve chystáte? Vybrat si tu správnou dovolenou splňující všechny naše vysněné požadavky je tak trochu alchymie. Úskalí správné volby se pokusí rozklíčovat Petr Havránek.

0:00
/
0:00

Prázdniny se přehouply do své druhé poloviny, mnoho lidí už si vychutnalo svou vytouženou dovolenou, ale stále zbývá ještě mnoho z nás, kteří se na ni teprve chystají. Taková dovolená v dnešní době není vůbec snadná záležitost. Nabídka cestovních kanceláří je teď téměř neomezená, a tak máme možnost vychutnat si mrznutí v iglú kdesi u severního pólu, nebo naopak pojídat čerstvé banány v hlubokém pralese zkrápění tropickým deštěm.

Výběr té správné dovolené je opravdu oříšek. Relaxaci si totiž každý člověk představuje úplně jinak. Někdo si nedokáže představit jako dovolenou nic jiného, než systematické opékání ze všech stran paprsky jižního slunce, doprovázené šuměním moře a povykem drobotiny opásané plaveckými pomůckami. Jiný si své dovolenkové štěstí nese s sebou v batohu na vrchol nějaké "zaručeně nepokořené" hory, ať už v Himálaji, v Alpách či například v Beskydech.

Právě do Beskyd se podle posledních zpráv začaly vracet davy turistů. Bude to, kromě jejich nepopiratelné krásy a majestátnosti, způsobeno také obsahem finanční krizí vysušených peněženek. Mnoho lidí pro změnu prostě naplní k prasknutí rodinného kombíka potravinami, lehátky, koly a spoustou materiálu, a vyrazí zvelebovat svou útulnou chatu či chalupu. Při natírání střechy pak můžou získat stejně kvalitní a také stejně se loupající opálení, jaké si přivezl Tonda s Jaruškou z Mallorky. S tím rozdílem, že nás místo medúzy v moři žahne ve střešní krytině zapomenutý rezavý hřebík.

Nakonec je třeba dodat, že ve skutečnosti není až tak důležité, kam se člověk na dovolenou vydá, ale spíše s kým jede, zdali nezapomněl přibalit dobrou náladu a že si náležitě si své zasloužené volno vychutná.

autor: Petr Havránek
Spustit audio