Utajená halda

25. květen 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ostrava má novou turistickou stezku. Pokud se po ní vydáte, dojdete k znovuobjevenému hradu a také k haldě ve Slezské Ostravě. Na ní má časem vzniknout vyhlídková plošina, což je docela příjemné zjištění. A nebo není?

Kdyby mi někdo před patnácti lety řekl, že centrem Ostravy povede turistická značka, asi bych se mu vysmál. A kdyby mi k tomu řekl, že na haldě bude vyhlídka, poslal bych ho k psychiatrovi.

Teď je ovšem situace jiná. Kdekdo se snaží dodat městu atraktivitu a přitažlivost. A proč neukázat právě na haldu? Je to logické. Jeden čas jsem poblíž bydlel a občas zašel procházku. Vím, že je tam hezky. Dokonce jsem tam jednou oslavil příchod Nového roku. A lepší pohled na Ostravu a její okolí nenajdete. Takže vlastně není co řešit.

Oživení haldy stejně není žádná převratná novinka. Jestli se nepletu, kdysi dávno byla menší halda u černé louky a tam byl zábavní park. Dochované obrázky mluvily jasně a zamýšlené plány v podstatě směřují k témuž. Teď už stačí ještě postavit jakýsi minivlak, přes Komenského sady až k haldě v Přívoze, kterou zpřístupnění v budoucnu určitě také čeká, a o další atrakci je postaráno.

Ostrava má spoustu krásných, ale většině lidí dobře utajených míst. Jen když teď pozoruji ty uřvané davy proudící k dříve tiché a zpustlé hradní zřícenině, tak si říkám, jestli by někdy nebylo lepší, kdyby ona místa zůstala utajena i nadále.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.