Útok Santů

22. prosinec 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Za dva dny je tady Štědrý den a v mnoha rodinách bude nadělovat Ježíšek. Do některých ale, zdá se, přijde rozdávat dárky Santa Claus.

0:00
/
0:00

Ježíška, co nosí dárky, asi nikdo nikdy neviděl a každý si ho představuje jinak. Někdo třeba jako malého nahatého chlapečka s křidélky, jiný jako velkého pána, další mu žádnou konkrétní podobu nepřisuzuje.

S takovou postavou se ale špatně pracuje v reklamě. Narozdíl od Santa Clause. Navíc na našem území stále více operují nadnárodní koncerny, bohatí zadavatelé reklamy. Místní zvyky jim jsou ukradené a tak na nás útočí ze všech stran. Že tím křiví obraz našich Vánoc, je jim srdečně jedno. Pokud to neohrozí jejich zisky.

Je to zvláštní. Dědu Mráze jsme do našich domácností odmítali vpustit se stejným úsilím jako pohádková kůzlátka vlka. Santa Calus se přitom od Dědy Mráze příliš neliší. Snad jen tím, že žere hamburgery, které zalévá colou. Děkuji, nechci.

Ale naštěstí nejsem sám, komu tenhle útok Santů - santusáků vadí. Jedna parta mladých lidí už má na internetu stránku, na které najdete spoustu zajímavých informací. Už jen adresa hovoří za vše: www. anti-santa.cz. Souhlasím s nimi. Santa sem nepatří.

Nevím, jak u vás, ale u nás bude zaručeně nadělovat Ježíšek. A nebude mít na hlavě červenobílou čepici a ani ho nepřiveze psí spřežení převlečené za soby.

Tak to vidíte - už ani sobi nejsou čím se zdají být. Přeji vám hezké Vánoce.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.