Úvěroví podvodníci zneužívali nezaměstnané a bezdomovce

28. duben 2015
Zprávy , Zprávy

Několik bezdomovců v Karviné přišlo snadno k výdělku. Zapletli se ale s gangem podvodníků. Teď je stíhá policie.

Policisté dopadli skupinu podvodníků z Karvinska. Gang nakupoval na úvěr luxusnější auta, půjčku ale nikdo nesplácel. Jako takzvané bílé koně přitom využívali místní bezdomovce a sociálně slabé.

Oblékli je do obleků, dostali nový účes a pak je posílali do autosalonů. Gang tak připravil finanční společnosti o osm milionů korun. Samotní bezdomovci získali za službu pár tisícovek.

„Hlavní organizátor z Karvinska si získal několik pomocníků, kteří vyhledávali mezi osobami bez zaměstnání nebo sociálně potřebnými takzvané bílé koně, s kterými poté objížděl republiku a podvodně získával vozidla,“ popisuje vrchní inspektor karvinské policie Radek Cuper.

Bezdomovci si pro auta chodili s falešným potvrzením o zaměstnání, které jim šéf skupiny připravil. „Zhotovoval si razítka existujících firem a uváděl nepravdivé údaje o jejich zaměstnání,“ dodává kriminalista.

Pak už stačilo uzavřít smlouvu, složit akontaci a odebrat auto, které vzápětí skončilo u šéfa skupiny. Ten je se slevou 30 až 50 procent prodával dál.

„Auta se našla. Víme o vozidlech, kde se pohybují, kdo jsou jejich uživatelé. Někteří lidé věděli, že jsou vozidla získána podvodným způsobem, někteří o tom nevěděli, protože byli v řetězci několikátých majitelů. Ale někteří opravdu věděli, že vozidla byla získána trestným činem,“ upozornil kriminalista Tomáš Jersak.

Celkem skupina získala podle komisaře Jersaka podvodně 22 aut. Policie teď stíhá šest lidí, mezi nimi i nastrčené bezdomovce.

„Sociálně slabé osoby jsou ti přímí pachatelé. Jsou to jednak bezdomovci, jednak osoby, které ztratily zaměstnání, nemají dostatečný příjem a za tu službu, kterou provedou, jim byla slíbena částka v řádu tisíců korun,“ doplnil Jersak.

Šéf skupiny, 35letý muž z Karviné, je ve vazbě. Hrozí mu až osm let vězení.

autor: iha
Spustit audio