Už 116. držitelem ocenění Gentleman silnic se stal Pavel Knap

18. srpen 2016
Zprávy , Zprávy

Na tyto závody bude liberecký motorkář Pavel Knap vzpomínat dlouho. Během domácího šampionátu v Beskydech totiž zahlédl na cestě zraněného cyklistu. Okamžitě dupl na brzdy a muži poskytl první pomoc. Tím mu zachránil život. Jeho pohotový čin vyzdvihli i policisté. Předali mu ocenění Gentleman silnic.

„Mně prolítlo hlavou, že má roztříštěnou lebku, protože tam ležel pár vteřin a byla u něj kaluž krve, teklo to dolů z té silnice,“ popisuje motorkář Pavel Knap, který se pustil ihned do záchrany. Na místě nehody už přitom byl před ním jiný muž.

„Tomu klukovi, co tam byl první, se vůbec nedivím. Že když tam byl úplně sám a v přímém přenosu viděl, jak letí, že začal trošku jakoby zmatkovat a úplně se do toho nevrhl,“ dodává Knap.

Právě bezprostřední reakci motorkáře policisté vyzdvihli a oceněním chtějí motivovat i další lidi, vysvětlil zástupce velitele frýdeckomísteckých policistů Dušan Dzuba. „Aby překonali strach a první pomoc poskytli těm, kteří to nezbytně potřebují,“ dodal policista.

Pavel Knap dřívější zkušenosti se záchranou těžce zraněných neměl, v tu chvíli se mu ale vybavil nácvik 1. pomoci z hodin branné výchovy z dětství.

„Trochu mi ubralo vítr z plachet, když jsem mu vyndal jazyk a on chroptěl dál. Myslel jsem si, že si se mnou začne povídat. Tak jsem si ho otočil, a když jsem ho masíroval, tak jsem si říkal, abych mu neublížil ještě víc,“ vzpomíná na horké chvilky motorkář.

Ujedou, protože se bojí zodpovědnosti

Pochybnosti mu ale nezabránily v pomoci do doby, než přijeli záchranáři. „Podle mě všichni lidé ujedou z toho místa, protože se bojí zodpovědnosti. Každý se mě ptal, jak jsem mohl vědět, co mám dělat, ale já jsem to nevěděl! Ty kroky šly tak nějak postupně,“ kroutí hlavou.

Jenže jak dokazují statistiky, zdaleka ne všichni by se dokázali zachovat tak odvážně. „V letošním roce evidujeme v Moravskoslezském kraji 14 případů neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku. Za tento čin přitom hrozí až pětiletý trest odnětí svobody,“ upřesňuje frýdeckomístecké policejní mluvčí Karolína Bielunková.

Místo nehody

Titul gentleman silnic se uděluje už 11 let a liberecký motocyklový závodník se stal jeho 116. držitelem.

autor: iha
Spustit audio