V Bohumíně otevřeli dlouho očekávaný nový most

14. říjen 2011

Nestává se často aby se na otevření nové silnice přišly podívat zástupy lidí. Slavnostní stříhání pásky bývá spíše událostí pro politiky, úředníky a stavební firmy. Obyvatelé Bohumína dnes ukázali, že opak může být pravdou. Nechtěli si nechat ujít okamžik, kdy bude otevřen nový silniční most ve Skřečoni, který si doslova vybojovali.

Proč přes 200 lidí obsadilo všechny okolní chodníky? Stačí se vrátit do loňského srpna, kdy tehdejší ministr dopravy Vít Bárta stavbu mostu zastavil, protože nebyly peníze.

Během krátké doby lidé v Bohumíně posbírali více než 10.000 podpisů, ministr pak přijel a všechno bylo jinak. „Most postavíme a omlouvám se,“ řekl tehdy Bárta.

Bohumín je doslova obklíčený silnicemi a dálnicí a most ve Skřečoni je první částí nutného obchvatu. Starosta města Petr Vícha doufá, že další politickou bitvu o cesty už nepovede.

„V každém případě jsme rádi, že most se dokončil. Propojí se centrum města s městskou částí Skřečoň, ale pro nás je ještě důležitější to, že se zatím pokračuje na stavbě přivaděče k dálnici, protože ten bude znamenat definitivní odklon nákladní dopravy,“ dodává starosta.

Běžný provoz na mostě začne zítra

Automobily vjedou na nový skřečoňský most poprvé v sobotu 15. října od 8:00 ráno. Zítra od půl osmé ráno začnou silničáři odstraňovat zákazové značky a po půlhodině už budou most moci oficiálně využívat kromě pěších a cyklistů také automobily. Autobusové linky se vrátí do původních tras od neděle 16. října.

Logo

Nový stometrový a 650 tun vážící most má zavěšenou konstrukci. Ta se skládá ze čtyř mohutných pylonů a 56 ocelových prutů. Celkové náklady na výstavbu mostu a jeho přivaděče jsou téměř 870 milionů korun.

autoři: mrk , tif
Spustit audio

Více z pořadu