V Bruntálu pokračuje hromadné očkování proti žloutence

24. říjen 2005
Zprávy , Zprávy

Papírování a hromada práce na víc - to zažívají v těchto dnech dětští lékaři a epidemiologové v Bruntálu. Společně totiž bojují proti žloutence, kterou už ve městě onemocnělo 19 lidí, především dětí. Teď očkují stovky lidí.

Lékařka Marie Dupalová má svou ordinaci pro děti a dorost v Bruntále. Jak sama říká, v posledních dnech se u ní dveře netrhnou. Denně v práci se sestřičkou stráví tak o dvě hodiny více, a to skoro zadarmo. "Je to povinnost každého pediatra starat se o své děti, to znamená - odběry, hlavně osvětu, očkování, vypisování papírů. A těch je nejvíce," dodává lékařka.

Proč mají lékaři tolik práce s papírováním? Hygienici totiž musejí mít jistotu, že odběr krve a očkování mají za sebou všichni lidé, kteří s nákazou mohou přijít nebo přišli do kontaktu. Žádná centrální evidence neexistuje a tak jsou závislí na svých vlastních seznamech ohrožených lidí a jejich praktických lékařů.

očkování

"Každému dítěti jsme napsali prohlídkový list. Jednu kopii dostane to dítě respektive jeho rodiče, jednu ošetřující lékař a jednu kopii dostaneme my. Pořizujeme seznamy těch dětí tak, jak přicházejí do kontaktu, jak mají být očkovány a ty seznamy budeme konfrontovat s lékaři. Podle toho budeme zjišťovat, které to dítě ještě třeba nebylo," říká bruntálský epidemiolog Petr Kopřivík.

Lékaři společně s hygieniky budou očkovat všechny ty, kteří se pohybují v okolí nemocných, až do konce pracovního týdne. Vakcínu mají dostat celkem čtyři stovky lidí. Hygienici ale zatím netuší, kolik budou preventivní opatření stát. Čeká je ještě jednání se zdravotními pojišťovnami.

autor: mik
Spustit audio