V Českém Těšíně a Libhošti dnes lidé volí nové zastupitele

8. leden 2011
Zprávy , Zprávy

V Českém Těšíně probíhají opakované komunální volby. Město je pod nezvykle ostrým dozorem – zástupce Transparency International, policisté a další státní úředníci zjišťují, zda se zde jako na podzim nekupčí s voličskými hlasy.

Hned zrána museli členové volební komise okrsku číslo 11 zneplatnit hlas muže, který využil velkého počtu lidí v místnosti, vzal si obálku, se kterou odešel, a pak se vrátil s vyplněným lístkem.

Na stejném místě volila i paní Alžběta. Stejně jako řada dalších lidí je pohoršená – myslí si, že za všemi dosavadními potížemi stojí jediný člověk, kontroverzní lídr jedné z kandidátek.

„Toto, co se děje, je vrchol. Je mi přes sedmdesát a nenechám ze sebe dělat blázna od takového člověka. Přitom to stojí peněz, a že na jednoho pána není metr, to je smutné. Rádi jsme s mužem chodili k volbám, ani jedny jsme nevynechali, ale potřetí už nepřijdu,“ upozorňuje.

Přítomný zástupce Transparency International sleduje osobně volební dění ve všech okrscích. Radiožurnálu sdělil, že výsledkem bude zpráva s podklady pro návrhy legislativních změn.

„I on potvrdil, že náznaky kupování hlasů zde jsou, ale jejich metody jsou oproti říjnu daleko sofistikovanější a bude mnohem obtížnější získat důkazy,“ informuje reportérka Českého rozhlasu Ivana Šuláková.

Podle jejích zjištění se může kupčení s hlasy týkat privatizace městských kotelen, které spravuje Bytový podnik. S celou kauzou je údajně spjat lídr kandidátky, s jejímiž hlasy se v říjnu kupčilo.

Poprvé se volí v Libhošti

Poprvé si dnes vybírají své zastupitele v Libhošti, kde se k 1. lednu odtrhli od Nového Jičína. Tamní obyvatelé tak jdou v posledních dvanácti měsících k volbám už počtvrté.

I tam ale přípravu voleb provázely problémy. Neznámý pachatel v noci na čtvrtek rozvěsil pomlouvačné plakáty o členech jedné z kandidujících stran. Samotný průběh hlasování je ale bez komplikací.

„Volby jsou úplně v klidu, dosud přišlo zhruba 320 lidí, což je asi 25 procent oprávněných voličů. Žádný problém zatím nevznikl, nikoho jsme nemuseli odmítnout, že by neměl platný občanský průkaz,“ říká zapisovatelka volební komise Kateřina Kozelská.

autoři: š.iva , tif , Lucie Maňourová
Spustit audio