V Českém Těšíně začal Mezinárodní týden čtení dětem

1. červen 2011

Přilákat děti ke knihám a četbě se budou v příštích dnech snažit stovky kulturních institucí, knihoven a škol jak u nás, tak v Polsku. Celá akce se koná v rámci kampaně Celé Česko čte dětem, jejíž mottem je: Čtěme dětem 20 minut denně.

„Já v tom vidím, že se učíme komunikovat. Denně se setkávám s tím, že lidé sice oba umí česky, ale nerozumí si. Dostali jsme se do jakési situace babylónské věže, kdy mluvíme spolu v rodině, v manželství, v práci, ale my si nerozumíme,“ říká dětský psycholog a jeden z patronů projektu Max Kašparů.

Společné čtení je nejen zdrojem pozvání, ale také sdílením emocí, míní písničkář Jaromír Nohavica.

„Ono je vůbec krásné, když si dva lidé čtou. On, ona společně leží v lůžku a jeden čte první kapitolu, druhý čte druhou kapitolu... A tak podobně je to krásné a vzrušující i s tím dítětem. Sdílíme společný příběh, společnou knížku, společný čas. Já to mám moc rád a když se k tomu dostanu, když mě pustí k vnučce, abych jí mohl číst, tak je to pro mne odměna,“ dodává písničkář.

I spisovatel Michal Wieweg čte svým malým dcerám. I když přiznává, že ne tak často jako jejich maminka.

„Tím, že mám takový rozcestovalý život, tak asi 80 procent je na ní. Ale střídáme se. A navíc děti ode mne občas chtějí to, co ona dělá nerada, takové řekněme divadelní improvizace, kdy hrajeme různé scénky. Takže já někdy přebírám i tuto roli,“ popisuje spisovatel.

Více informací o Mezinárodním týdnu čtení dětem najdou zájemci na www.celeceskoctedetem.cz.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu