V Dolní Lomné lidem zdarma testují alkohol. Bezpečnost se dá ověřit i na internetu

3. říjen 2012

Lidé v Dolní Lomné mají dnes možnost si nechat zadarmo otestovat své zásoby lihovin, jestli neobsahují nebezpečné množství metylalkoholu. Už od rána proto míří s lahvemi do místní hasičské zbrojnice. Ta se změnila na provizorní sklad alkoholu.

Podle starostky Dolní Lomné Renaty Pavlinové (nezávislá) bude pojízdná testovací laboratoř v obci pravděpodobně až do pozdních odpoledních hodin. Záležet bude na zájmu obyvatel.

„Každý donese láhev, obdrží štítek, kde bude uvedeno jméno, příjmení, popis a soupis, kolik toho alkoholu přinesl. Jeden rozbor trvá přibližně dvacet minut, takže uvidíme podle množství,“ dodává starostka.

Ode dneška se dá ověřit bezpečnost domácích zásob alkoholu také na internetu. Na portálu certifikacelihovin.cz je možné dohledat rodné listy lihovin. Služba pomůže obchodníkům s rychlejším návratem destilátů zpět do prodeje.

Co se týče likvidace podezřelého alkoholu, jednou z možností je odnést lahve do sběrných dvorů. Například ty v Havířově ale zákazníky nemají, potvrzuje vedoucí havířovské sběrny Iveta Slimáčková.

„Zatím jsme neměli možnost se s tímto přímo setkat. Občané města Havířova mají možnost využít sběrného dvora, který je tady provozován na Technických službách, a odevzdat láhev s podezřelým alkoholem bezplatně. Otevřeno máme každý den od sedmi hodin ráno do šesti hodin večer,“ dodává vedoucí.

Naproti tomu v nedalekém Českém Těšíně o bezplatné likvidaci podezřelého alkoholu neuvažují vůbec. Jeho případné testování si lidé musí zaplatit z vlastní kapsy. Tamní radnice doporučuje spíše vylití neznámých lihovin.

V Havířově metanol otrávil i barmana

V havířovské nemocnici zůstává poslední pacient otrávený metanolem. Lékaři už ho odpojili od dialýzy, stále ale dýchá s pomocí přístrojů. Jeho stav je velmi vážný. Do nemocnice se dostal pozdě.

Oblastní nemocnice Příbram

Podle náměstka ředitele nemocnice Jaroslava Luxe pracoval metanolem otrávený pacient jako barman.

„I takový člověk upadne do léčky jakéhosi jedu, kterému, přestože je profesně znalý, se stalo, že se někde napil z lahve, která asi velmi připomínala pravý alkohol,“ poznamenal náměstek.

Třiatřicetiletý muž stále není schopen komunikace a má poruchy vědomí.

autoři: ada , tif , stj , iha
Spustit audio

Více z pořadu