V evidenci úřadů práce skončilo letos více živnostníků než loni

30. duben 2010
Zprávy , Zprávy

Na úřady práce stále přichází spousta živnostníků, kteří vyměnili podnikání za podporu v nezaměstnanosti. Kvůli nedostatku zakázek a malým ziskům jsou jich v našem regionu měsíčně stovky. Za první tři měsíce tohoto roku jde o 2200 nezaměstnaných živnostníků.

„Na úřadu práce jsem byl asi pět měsíců,“ říká stručně a jasně jeden z těch, který ví, jaké to je přijít si pro podporu s živnostenským listem v kapse. Dnes už zase podniká a jinak než po telefonu ho nezastihnete.

To jsou ty lepší osudy, dodává Romana Fodorová z ostravského úřadu práce. Snaží se pomáhat v rámci speciálních kurzů pro nezaměstnané zájemce o živnosti. „My se snažíme těm lidem nějakým způsobem poradit, aby obor, ve kterém je velká konkurence, opustili a upřednostnili jinou činnost, jinak je šance na uplatnění velice nízká,“ poznamenala.

Že jde o problém úplně všude, potvrzuje i Milan Horna, ředitel Úřadu práce v Bruntále. I tady mají evidence plné bývalých drobných podnikatelů. „Většinou jsou to lidé ze sektoru služeb, řemeslníci a podobně. Nemají práci a jdou do evidence,“ dodává.

Přesto by se ale mohlo blýskat na lepší časy. „Během posledních tří měsíců pozorujeme pokles počtu nově evidovaných osob, které dosud vykonávaly samostatnou výdělečnou činnost. V březnu jich moravskoslezské úřady práce evidovaly 363. Ve srovnání s lednem je to méně o zhruba 900. Pro zimní období je však nárůst počtu živnostníků evidovaných na úřadech práce typický,“ podotkla mluvčí Úřadu práce v Ostravě Martina Kubínová.

Zima už je pryč a jaro by mělo postupně ukázat, zda je optimismus namístě.

autor: mrk
Spustit audio