V Havířově vrcholí evropský šampionát ve floristice

3. září 2011

V Havířově dnes finišuje mistrovství Evropy ve floristice. Soutěžící z osmnácti zemí se dnes utkají v posledních třech disciplínách.

První z nich mohou lidé sledovat pod širým nebem přímo na centrálním náměstí, kde profesionálové vytvoří venkovní aranžmá s názvem Od uhlí ke květům. Další dvě disciplíny se odehrají v Kulturním domě Petra Bezruče.

Jedním z porotců je proděkan Zahradnické fakulty Mendelovy Univerzity v Brně Jiří Martínek. Potvrzuje, že aranžmá soutěžících jsou velmi různorodá.

„Třeba severské národy jsou charakteristické jednoduchostí až střízlivostí v provedení a také barvou – tón v tónu. Jsou takoví umírněnější. Kdežto na jihu je to exploze barev, prostě výrazné barevné kombinace, množství květin,“ popisuje Martínek.

Mezinárodní floristická soutěž s názvem Europa Cup je prestižním evropským srovnáním dovedností, zručnosti a kreativity mezi předními floristy evropských zemí. V minulosti se konala co dva roky, nyní každé čtyři roky jako olympijské hry. O konání mistrovství Evropy rozhoduje Valná hromada FLORINT.

autoři: ada , tif
Spustit audio

Více z pořadu