V Havířově začala rekonstrukce šaten pro zdravotníky. Neopravovaly se přes 50 let

22. květen 2020 06:20

Havířovští zdravotníci budou mít po více než padesáti letech nové šatny. Hejtmanství ve čtvrtek zahájilo v nemocnici rekonstrukci. Kromě toalet a sprch dělníci vymění i bezmála pět set plechových skříněk, které už byly v dezolátním stavu.

„Nedalo se tam sprchovat, nedaly se používat toalety, plechové skříňky... Ty podmínky dole jsou hrozné,“ Popisuje zdravotní sestra Kula Přikrylová z chirurgické ambulance, která v nemocnici pracuje už od roku 1975.

Nové šatny by zdravotníci měli dostat už za 200 dnů. „Celkově se bude jednat o generální rekonstrukci. Všechno se vybourá, vzniknou pořádné rozvody vody, vzduchotechnika. Všechno bude, jak má být podle hygienických pravidel. Zaměstnanci dostanou komplexně nové šatny 21. století,“ říká ředitel havířovské nemocnice Norbert Schellong.

Oprava stojí 17 milionů korun a většinu hradí kraj, třemi miliony ale přispívá i havířovská radnice. „Loni jsme nemocnici podpořili částkou kolem šesti milionů korun, které šly do zázemí nemocnice. Myslím, že prostředí, ve kterém lidé pracují, je podstatné. A stávající podmínky už byly nedůstojné,“ uvádí havířovský primátor Josef Bělica (ANO).

Rekonstrukce je rozdělena do dvou etap a do nových šaten s 460 skříňkami se zdravotníci vrátí znovu na podzim.

Spustit audio

Související