V Hrabyni začal náročný pyrotechnický průzkum

19. březen 2009

Hrabyňské kopce na Opavsku obsadili pyrotechnici. Je to největší průzkum, co se týče nálezů staré vojenské munice, od konce druhé světové války. Právě v těchto místech zuřily nejtvrdší boje v rámci Ostravské operace. Granáty, pumy a další součásti je nutné vyzvednout ze země kvůli stavbě nové silnice I/11.

Pyrotechnik Michal Zázvorka, specialista na vyhledávání starých výbušnin, postupně označuje barevnými praporky místa, ve kterých se dá očekávat nějaký podivný nález. Právě tady v okolí hrabyňských kopců to bude zřejmě hodně pestrý arzenál. Dokazují to už nalezené čtyři velké letecké pumy.

"Dvě dvousetkilogramové pumy byly ruské výroby, pak jsme našli dvě německé. U těch bylo velice zajímavé, že obsahovaly ruské zapalovače, takže můj názor je ten, že to bylo ukořistěno ruskou armádou," domnívá se pyrotechnik.

Přeložka silnice mezi Ostravou a Opavou, na kterou čekají lidé na Bruntálsku a Opavsku více než deset let, nebude rozhodně patřit k běžným projektům, říká mluvčí stavební firmy Jindřich Vaněk. Na deseti kilometrech přes dvě velká údolí vyroste 14 mostů a k tomu ještě více než 60 let stará munice. "S takto složitou přípravou zakládání stavby jsme se prozatím nesetkali," dodal.

Příští týden stavba úseku silnice od Mokrých Lazců po hranici Ostravy oficiálně začne. Pyrotechnici do té doby projdou velkou část okolí. Kdyby totiž bagr narazil radlicí do rezavé pojistky nevybuchlé munice, mohlo by se stát velké neštěstí. Střepiny mohou dolétnout až do půlkilometrové vzdálenosti. Proto se tady každý podezřelý metr čtvereční zkoumá hned několikrát.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu