V Jablunkově se jednalo o osudu zamořené lokality

18. únor 2011

V Jablunkově dnes ožila vleklá ekologická kauza. Jde o pozemek po staré továrně při vjezdu do města. Půda v lokalitě Na Pilaně je kontaminovaná nebezpečnými látkami, které prosakují do okolních studen. Představitelé radnice dnes jednali s majitelem o vyčištění lokality. Kdy se lidé dočkají vyřešení tohoto problému, stále není jasné.

Na pozemku nedaleko centra Jablunkova působily desetiletí různé průmyslové firmy. Zanechaly tu po sobě bortící se stodolu a nebezpečné ekologické dědictví.

„Bydlím tady 35 let a tehdy tady ještě ta fabrika stála. Ty věci, které šly do země, to byla hrůza,“ popisuje obyvatel jednoho ze sousedních domů Emil Szkandera.

Průzkumy našly v půdě zdraví nebezpečné látky, říká Daniel Grůza z České inspekce životního prostředí. Skutečný rozsah kontaminace ale nikdo nezná.

„Dnes by bylo asi předčasné hovořit o tom, jak rozsáhlé a nebezpečné to může být. Část znečištění se objevila už i ve studnách, které by tedy neměly být používány pro vodu pitnou ani zálivkovou. Chlorované uhlovodíky jsou karcinogenní látky a mohou způsobit různé zdravotní komplikace,“ upozorňuje Grůza.

Hnát někoho ke zodpovědnosti přitom bude těžké. Státní podniky, které tu působily, už neexistují. Pozemek teď patří firmě Sallerova výstavba. Chce tu postavit obchodní centrum. Investovat šest milionů korun do sanace půdy ale nehodlá.

„V možnostech firmy by to bylo, ale jde o princip. Firma Sallerova výstavba tu kontaminaci nezavinila. Takže proto se tady o tom rok a půl bavíme,“ poznamenal zástupce firmy Jiří Papežík.

Horký ekologický brambor tak nejspíš zůstane v rukách radnice, připouští místostarosta Petr Gawlas. Město požádá o peníze krajský úřad.

„Nic jiného nám nezbývá. My se však nebudeme starat o jejich pozemek, budeme se hlavně starat o naše občany a čistotu naší vody. Samotný brownfield si budou muset vyčistit do budoucna samy stavební firmy,“ dodává místostarosta.

Firma zase může získat peníze na sanaci z evropských fondů. Část peněz by ale musela doplatit ze svého.

Spustit audio

Více z pořadu