V Jablunkově slavnostně otevřeli nový silniční obchvat

26. listopad 2008

V Jablunkově dnes skončily komplikace způsobené hustou dopravou. Na vytížené silnici I/11 byl dnes slavnostně otevřen obchvat města. Řidiči teď mohou využívat celkem 12 mostů. Nejdominantnější je skoro půlkilometrová údolní estakáda, která současně překonává silnici třetí třídy, řeku Lomnou i mezinárodní železniční trať.

Silnice I/11 je v Moravskoslezském kraji hlavním tahem na Slovensko. Zatím dvoupruhová silnice měří necelých 5,2 kilometru. Za stavbu obchvatu zaplatil stát téměř 870 milionů korun. Po sedmi letech od vydání územního rozhodnutí tak obchvat ulehčí obci Návsí a Jablunkovu.

"V Jablunkově je katastrofální situace. Přes město denně projedou tisíce aut a kamionů, takže je tady problém vůbec přejít přes hlavní silnici," popsal dosavadní situaci ve městě jablunkovský místostarosta Stanislav Jakus.

Otevřením obchvatu Jablunkova skončila jedna z etap výstavby silnice I/11, která má na severu Moravy vytvořit společně s dálnicí D47 takzvaný Slezský kříž. Modernizace celé I/11 má být podle vládního usnesení z roku 2006 dokončena v roce 2012. Vláda ale letos v září schválila tříletý posun v návrhu rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury.

Spustit audio

Více z pořadu